Stockholms bästa semla bakas i Gamla Stan
15 Jan 2015
– Jätteroligt! Jag sa till min chef igår, tänk om vi vinner, säger Jenny Aarna, konditor på Grillska huset i Gamla stan, som enligt juryn har bakat Stockholms godaste semla.
– Jag är konservativ när det gäller semlor, det ska vara naturella smaker, inga konstigheter och jag är glad att det gick hem! En riktigt god mandelmassa räcker långt, säger Jenny Aarna.
Ett extra plus, även om det inte ingick i bedömningen, är att Grillska huset drivs av Stadsmissionen och allt överskott går till välgörenhet – man kan alltså göra en god insats genom att köpa sin semla där.
Bakom priset som delades ut på Formex, står Stockholms bagare och konditorer, och i juryn fanns bland andra Elisabeth Johansson, konditor och kokboksförfattare, Anna K. Sjögren, matskribent och kokboksförfattare, Tom Sjöstedt, kock, vinnare av Årets Kock 2008, restaurang Lilla Ego – samt Annika Jankell, programledare och journalist. Juryn har bedömt bakverkens design, smak och kvalitet, och har ägnat hela onsdagsförmiddagen åt att provsmaka semlor.
– Jag är inget proffs, bara passionerad semmelälskare, så jag mutade mig in i juryn, sägare Annika Jankell skämtsamt, och berättar att hon lärt sig massor.
– Som att semlor kan ha klippta eller skurna lock … skurna är nog snyggast, säger Annika.
Bland de 20 semlorna fanns en del innovationer, som att smaksätta mandelmassan med kardemumma eller rostad mandel. Något som alltså inte föll juryn i smaken denna gång.
På 2:a plats hamnade semlan från Brunkebergs bageri, och på 3:e plats, Älvsjö konditori.
15 Jan 2015
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok