Undersöker möjligheter att lösa råvarubristen för surströmming
31 Mar 2023
– Surströmmingsindustrin är en liten sektor med ett fåtal företag, men är bärare av ett svenskt kulturarv i framförallt Norrland. Bristen på strömming har oroat både industrin och konsumenterna, säger Lina Waara, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.
Surströmming produceras längs hela norrlandskusten i ett tätt samarbete med småskaligt kustnära fiske. Kraven på råvaran är mycket specifika då fisken ska ha rätt storlek, rätt fetthalt och den kräver varsam hantering för att inte få skador. Strömming fiskas framförallt på våren och på försommaren när vattnet är kallt. Sedan bearbetas den för att bli färdig till surströmmingspremiären i augusti.
Nya metoder och nya tankesättJordbruksverket har tillsammans med fiske- och surströmmingsindustrin tagit fram en färdplan för alternativ råvaruförsörjning när det råder brist på strömming i Bottenhavets grunda vikar. Bland annat har möjligheten att göra surströmming av råvara från andra fångstplatser diskuterats.
– Eftersom både industrin och surströmmingskonsumenterna ställer specifika krav på råvaran behöver företagen testa de alternativ som föreslagits i färdplanen. Först då kan vi se om slutprodukten håller den kvalitet som önskas, säger Kristina Mattsson, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.
– Fiskets logistikkedja skulle också kunna ses över för att effektivisera fångsterna och landningarna för beredning. Och kanske går det även att använda andra arter än strömming för att producera surströmming, säger Lina Waara.
Förhoppningen är att idéerna i färdplanen ska kunna bidra till att lösa sektorns råvaruproblem.
Ett uppdrag inom livsmedelsstrateginAtt undersöka och sammanställa möjligheter för surströmmingsindustrins råvaruförsörjning är ett uppdrag som Jordbruksverket fått i livsmedelsstrategins handlingsplan.
–Livsmedelsstrategin är en långsiktig tillväxtstrategi som inkluderar hela livsmedelskedjan, det vill säga primärproduktion, livsmedelsindustri, livsmedelshandel samt restauranger och storkök.
Av: Annika Rådlund Källa: Jordbruksverket Foto: Mathias Darmell/Mostphotos
31 Mar 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Rörstrand utökar serien Swedish Grace Winter
Nya servisdelar för servering under vintern och inför julen
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen: