Undersöker möjligheter att lösa råvarubristen för surströmming
31 Mar 2023
– Surströmmingsindustrin är en liten sektor med ett fåtal företag, men är bärare av ett svenskt kulturarv i framförallt Norrland. Bristen på strömming har oroat både industrin och konsumenterna, säger Lina Waara, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.
Surströmming produceras längs hela norrlandskusten i ett tätt samarbete med småskaligt kustnära fiske. Kraven på råvaran är mycket specifika då fisken ska ha rätt storlek, rätt fetthalt och den kräver varsam hantering för att inte få skador. Strömming fiskas framförallt på våren och på försommaren när vattnet är kallt. Sedan bearbetas den för att bli färdig till surströmmingspremiären i augusti.
Nya metoder och nya tankesättJordbruksverket har tillsammans med fiske- och surströmmingsindustrin tagit fram en färdplan för alternativ råvaruförsörjning när det råder brist på strömming i Bottenhavets grunda vikar. Bland annat har möjligheten att göra surströmming av råvara från andra fångstplatser diskuterats.
– Eftersom både industrin och surströmmingskonsumenterna ställer specifika krav på råvaran behöver företagen testa de alternativ som föreslagits i färdplanen. Först då kan vi se om slutprodukten håller den kvalitet som önskas, säger Kristina Mattsson, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.
– Fiskets logistikkedja skulle också kunna ses över för att effektivisera fångsterna och landningarna för beredning. Och kanske går det även att använda andra arter än strömming för att producera surströmming, säger Lina Waara.
Förhoppningen är att idéerna i färdplanen ska kunna bidra till att lösa sektorns råvaruproblem.
Ett uppdrag inom livsmedelsstrateginAtt undersöka och sammanställa möjligheter för surströmmingsindustrins råvaruförsörjning är ett uppdrag som Jordbruksverket fått i livsmedelsstrategins handlingsplan.
–Livsmedelsstrategin är en långsiktig tillväxtstrategi som inkluderar hela livsmedelskedjan, det vill säga primärproduktion, livsmedelsindustri, livsmedelshandel samt restauranger och storkök.
Av: Annika Rådlund Källa: Jordbruksverket Foto: Mathias Darmell/Mostphotos
31 Mar 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"