Tre av fyra tycker inte att alkohol är viktigt på jobbets julbord
Jenny Fors 6 Dec 2019
– De allra flesta tycker inte att det är särskilt viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord. Ändå är det fortfarande vanligt. Här har arbetsgivare en möjlighet att ifrågasätta normer och skapa nya modernare traditioner som tilltalar medarbetarna, säger Karin Hagman, vd för IQ.
Skillnaderna mellan könen är stor. För varannan kvinna (49 procent) är det helt oviktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord, men bara för var tredje man (34 procent). Tvärtom tycker mer än var fjärde man (27 procent) att det är väldigt, eller ganska, viktigt att det serveras alkohol. Motsvarande siffra bland kvinnor är 15 procent.
– Fler arbetsgivare borde fundera över alkoholens roll i samband med julbord och julfester, om den verkligen bidrar till att göra det trevligare för alla medarbetare, säger Karin Hagman.
Närmare en av tio (8 procent) har till och med undvikit jobbets julbord för att de tycker att deras kollegor dricker för mycket alkohol.
– Att så många undviker julbord med jobbet är en signal om att alkoholen riskerar att förstöra julfesten för vissa. Här bör arbetsgivare fundera ett varv till över hur viktig alkoholen ska få vara. Vilka andra företeelser skulle vi acceptera om det exkluderade var tionde medarbetare? säger Karin Hagman.
Tips till arbetsgivare inför julfest med jobbet:
Jenny Fors 6 Dec 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen