Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Top 3 av de mest beställda pizzorna i Sverige

 
Top 3 av de mest beställda pizzorna i SverigeDe mest beställda pizzorna i Sverige Nyårsdagen är den dag på året som svenskarna beställer mest pizza. En tradition som, enligt en undersökning från hämtmatsappen OnlinePizza, gör att försäljningen går upp med mer än 150 procent. Undersökningen visar även att Kebabpizza varit 2016 års mest beställda pizza i landet.

Svenskarna älskar att äta pizza på nyårsdagen. Något som leder till intensiva förberedelser hos landets pizzabagarna, för att klara av beställningstrycket från appar och telefon. Kebabpizzan var svenskarnas favorit under 2016, baserat på mer än 3 miljoner beställningar från OnlinePizzas kunder.

– Varje år sker en stor ökning i beställningsstatistiken under nyårsdagen, då tre gånger så många appar eller ringer hem pizza jämfört med en vanlig söndag. Högst tryck är det i våra system mellan 13.00 och 15.00 samt 17.00 och 19.00, då får pizzabagarna det riktigt svettigt, säger Anders Signell, VD för OnlinePizza.se.

Mest populära pizzan 

Bland ordinarie pizzor i Sverige är Kebabpizzan den stora favoriten, följt av klassikerna Vesuvio och Capricciosa. Bland samtliga alternativ beställs den egenmodifierade pizzan allra mest - en version där ingredienserna plockas ihop efter kundens tycke och smak.

Under 2016 såldes det cirka 3,2 miljoner pizzor via OnlinePizza och cirka 1,5 miljoner liter läsk. Det har även blivit allt vanligare att addera bearnaisesås på pizzan, en sås som nu knipit förstaplatsen från kebabsåsen, som istället kom på en tredjeplats med vitlökssåsen på en andraplats. De ingredienser som är allra minst omtyckta är sardeller, banan och musslor.


Pizzan avnjutes helst framför TV:n

En undersökning gjord bland över 2,000 pizzaentusiaster visar att två av tre (62%) helst avnjuter sin pizza framför tvn. Undersökningen visar även att en av fyra (20%) helst äter framför datorn men endast en av sju (14%) äter sin pizza i köket. Cirka hälften av respondenterna (45%) svarade att de gärna äter pizzan direkt ur kartongen men bara en av tio (10%) använder bestick. Många byter nog gärna om till mysbyxor innan de äter, då tre av fyra (75%) svarade att de helst har på sig bekväma kläder när de trycker i sig en slice. 

Några pizzatrender för 2017:

● OnlinePizza uppskattar att mer än hälften av de som beställer online kommer göra sin beställning via mobilen på nyårsdagen, direkt från soffan eller sängen.
● Under nyårsdagen 2017 beräknas cirka 30,000-40,000 beställningar göras via OnlinePizza.
● 3 149 678 stycken pizzor beställdes under året.
● Den person som beställde flest pizzor under året appade hem hela 303 stycken.
● Efter nyårsdagen är annandag jul, midsommardagen och första maj de största pizzadagarna.
● Vulkanpizzan, 2015 års stora pizzanyhet, fortsatte sin frammarsch under 2016 och finns nu på nästan två procent av alla onlinemenyer.
● Ungefär var tionde svensk beställde pizza via nätet under 2016.
● Söndagar är den absolut största pizzadagen.
● Den mest populära såsen var under 2016 bearnaisesås, följt av vitlökssås och mild kebabsås.
● 1,440,035 liter liter läsk såldes under 2016.
● De minst omtyckta pizzaingredienserna var sardeller, banan, musslor, ägg och ananas.
● De fem populäraste rätterna på bakisdagen nummer 1, nyårsdagen:
- Kebabpizza
- Vesuvio
- Capricciosa
- Kebabtallrik
- Kebabrulle

För lokal statistik, se bilagan “Sveriges favoritpizzor - Utdrag ur Svenska pizzarapporten 2016”. För mer information om svenskarnas pizzavanor, se bilagan “Det svenska pizzaåret 2016”.

Av: Annika Rådlund

Taggar

Online Pizza Nyheter