Svenska Kocklandslagets laguppställning inför Culinary Olympics
20 Mar 2019

– Med starka rekryteringar är vi äntligen ett komplett lag igen efter att några medlemmar valt att lämna efter höstens framgång i VM, säger Fredrik Andersson, Team Manager i Svenska Kocklandslaget.
Totalt består laget av sju kockar och tre konditorer och i slutet på mars gör de sin första gemensamma träning inför OS. Culinary World Olympics 2020 inleds den 14 februari 2020 i Stuttgart och efter fjolårets VM–guld är förväntningarna på laget större än någonsin.
Nyförvärven är Ludwig Tjörnemo, Anton Husa och Anders Isaksson.
– Som lag känns den nya konstellationen helt rätt och nu är hela gänget supertaggade att påbörja träningen, säger Fredrik Andersson.
Ludwig Tjörnemo, var den första att ta plats i laget efter VM. Han börjar nu som kock i laget. Han jobbar till vardags på Operakällarens matsal och har lång yrkeserfarenhet innan dess, bland annat som kock på Restaurant AOC i Köpenhamn och Esperanto i Stockholm. I tävlingssammanhang har han bland annat en tredjeplats i Årets Kock i bagaget.
Anton Husa kommer från Upper house dining i Göteborg och ansluter till laget som konditor. Han har tidigare arbetat på Swedish Taste och Restaurang Somm och har bland annat blivit utsedd till Årets unga kock 2016.
Anders Isaksson blir ny kock i laget. Han har lång yrkeserfarenhet från bland annat Noma i Köpenhamn, Pontus! i Stockholm, Jean-Francois Piege i Paris, Restaurang Jonas i Stockholm, Lilla Ego i Stockholm och han har även jobbat på Sveriges General Konsulat i New York.
Komplett laguppställning för Svenska Kocklandslagets 2019:
Team Manager:
Fredrik Andersson
Team Captain:
Jimmi Eriksson
Kockar:
Anders Karlsson
Daniel Haynes
Henric Herbertsson
Ludwig Tjörnemo
Anders Isaksson
Konditorer:
Kasper Kleihs
Sebastian Pettersson
Anton Husa
En problematik som laget haft historiskt är att attrahera kvinnliga kockar till laget och detta gäller även i år. Innan rekryteringen av de nya medlemmarna drog igång var visionen att den slutgiltiga fördelningen skulle bli så jämn mellan män och kvinnor som möjligt, något som tyvärr varit omöjligt.
– Precis som i förra ansökningsperioden så har vi problem med att få in kvinnor i laget. Den sneda fördelningen i laget jobbar vi aktivt med att justera och det är anledningen till att vi startade Malin Söderströms stipendium för snart två år sedan, säger Fredrik Andersson, Team Manager i Svenska Kocklandslaget.
Malin Söderströms stipendium syftar till att få in fler kvinnliga medlemmar i Svenska Kocklandslaget. Som stipendiat går man in som elev i laget, får ett mentorskap av både Malin Söderström och Fredrik Andersson samt en mängd andra utbildningar från Kocklandslagets sponsorer.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Svenska kocklandslaget
20 Mar 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Clarion Hotel Post firar med en sommarmarknad
"Det här kommer bli ett riktigt härligt party med det allra bästa vi har att bjuda på"
-
Konkurser inom hotell och restaurang ökar
"Vi ser ännu inget ljus i mörkret för svenska företag"
-
Gothia Towers firar 100-årig mötesplats
Nu besöker 2 miljoner människor Svenska Mässan Gothia Towers varje år
-
Recept: Pastasallad puttanesca med örtostcrème
Matig pastasallad med somriga smaker
-
Humlan har förvandlats till en blomstrande taqueria
Kocken Tal Borenshtein står bakom matkonceptet
-
Första uttagningen till Årets kock 2023 är klar
Dessa kockar går vidare i tävlingen:
-
Stockholms Bryggeridag arrangeras 27 maj
Stockholms Bryggeridag är en ny mässa med öl från hantverksbryggerier