Stöd till privat lagring ska minska risken för överskott på marknaden
11 Maj 2020
Spridningen av Covid-19 och de åtgärder som vidtagits begränsar tillgången på arbetskraft, vilket i sin tur påverkar produktionen, hämtningen och bearbetningen av produkter på EU:s marknad. EU-kommissionen har därför beslutat att ge stöd till privata aktörer för att lagra dessa produkter under en viss tid. På så sätt vill man undvika att priset på EU:s marknad blir för lågt.
I Sverige har man hittills inte sett någon stor marknadspåverkan på grund av Covid-19.
- Priserna på både kött och ost har varit stabila i jämförelse med andra EU-länder. För kött har försäljningen till restaurang minskat medan försäljningen till hushållen har ökat. Det har inneburit en minskad efterfrågan på ädlare styckningsdetaljer som filé och en ökad efterfrågan på färs och korv, säger Eva Jirskog, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.
Stödet gäller vissa produkter och stödet vänder sig till privata aktörer och gäller för lagring av följande produkter:
Smör
Ost
Skummjölkspulver
Nötkött
Får- och getkött
Jordbruksverket
Sveriges förvaltningsmyndighet inom jordbruk, fiske och landsbygd som arbetar för att Sverige ska producera mat på ett hållbart och lönsamt sätt. De arbetar också för en god djurvälfärd i hela Sverige och en levande landsbygd.
Foto: MostFoto/Jordbruksverket
11 Maj 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"