Stöd till privat lagring ska minska risken för överskott på marknaden
11 Maj 2020

Spridningen av Covid-19 och de åtgärder som vidtagits begränsar tillgången på arbetskraft, vilket i sin tur påverkar produktionen, hämtningen och bearbetningen av produkter på EU:s marknad. EU-kommissionen har därför beslutat att ge stöd till privata aktörer för att lagra dessa produkter under en viss tid. På så sätt vill man undvika att priset på EU:s marknad blir för lågt.
I Sverige har man hittills inte sett någon stor marknadspåverkan på grund av Covid-19.
- Priserna på både kött och ost har varit stabila i jämförelse med andra EU-länder. För kött har försäljningen till restaurang minskat medan försäljningen till hushållen har ökat. Det har inneburit en minskad efterfrågan på ädlare styckningsdetaljer som filé och en ökad efterfrågan på färs och korv, säger Eva Jirskog, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.
Stödet gäller vissa produkter och stödet vänder sig till privata aktörer och gäller för lagring av följande produkter:
Smör
Ost
Skummjölkspulver
Nötkött
Får- och getkött
Jordbruksverket
Sveriges förvaltningsmyndighet inom jordbruk, fiske och landsbygd som arbetar för att Sverige ska producera mat på ett hållbart och lönsamt sätt. De arbetar också för en god djurvälfärd i hela Sverige och en levande landsbygd.
Av: Annika Rådlund Källa: Jordbruksverket
Foto: MostFoto/Jordbruksverket
Foto: MostFoto/Jordbruksverket
11 Maj 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Clarion Hotel Post firar med en sommarmarknad
"Det här kommer bli ett riktigt härligt party med det allra bästa vi har att bjuda på"
-
Konkurser inom hotell och restaurang ökar
"Vi ser ännu inget ljus i mörkret för svenska företag"
-
Gothia Towers firar 100-årig mötesplats
Nu besöker 2 miljoner människor Svenska Mässan Gothia Towers varje år
-
Recept: Pastasallad puttanesca med örtostcrème
Matig pastasallad med somriga smaker
-
Humlan har förvandlats till en blomstrande taqueria
Kocken Tal Borenshtein står bakom matkonceptet
-
Första uttagningen till Årets kock 2023 är klar
Dessa kockar går vidare i tävlingen:
-
Stockholms Bryggeridag arrangeras 27 maj
Stockholms Bryggeridag är en ny mässa med öl från hantverksbryggerier