Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Stella -galan ny gala för kvinnor med kunskap och intresse för mat och dryck

 
Stella -galan ny gala för kvinnor med kunskap och intresse för mat och dryckIdag berättade projektgruppen om Stella-galan på Smaka på Stockholm. Från vänster: Lisa Lemke (presentatör), Anette Rosvall, Maja Berthas, Ella Nilsson och Lotta Bonthelius   Idag på festivalen Smaka på Stockholm i Kungsträdgården presenterade ) Anette Rosvall, Maja Berthas, Ella Nilsson och Lotta Bonthelius en ny gala för och med kvinnor med mat och dryck i fokus.  

Idén till Stella-galan har vuxit fram ur ett nätverk på Facebook, Kirke – Kraftkvinnor i köket. I gruppen finns kvinnor från hela Sverige som är proffs - kockar, konditorer, kallskänkor, sommelierer, servitriser, restauratörer, hovmästare, bartenders, bagare, journalister, marknadsförare, skribenter, debattörer, författare och kreatörer av olika slag - alla med kunskap och intresse av mat och dryck. Genom detta nätverk har projektgruppen för galan skapats.

- Vi ska lyfta, hylla och premiera professionella kvinnor som jobbar med mat och dryck i olika yrken, berättar Lotta Bonthelius som är en av kvinnorna i den ideellt arbetande projektgruppen. 

Detta första år koras vinnare i nio olika kategorier av lika många jurygrupper: Årets Stella Kock, Stella Konditor, Stella Sommelier, Stella Bar, Stella Servis, Stella Media, Stella Mentor, Stella Bagare och Stella Hederspris.    

- Vårt fokus är att kora Sveriges främsta kvinnor inom mat och dryck. Utifrån ett stort antal nominerade kvinnor kommer våra kompetenta jurygrupper att ta fram vinnare i de olika kategorierna. Genom Stella-galan lyfter vi också fram fler kvinnliga förebilder, vilket vi tycker behövs.

Kriterierna för kategorierna samt information om de nio ordförandena i jurygrupperna kommer läggas ut på www.stellagalan.se 

- Till denna första gala bjuds endast kvinnor in och ett av skälen till det är att det då även rent visuellt blir tydligt att det finns väldigt många professionella kvinnor inom områdena mat och dryck. Vi gör så här på den första galan. Hur det blir året därpå vet vi ännu inte, det beror på hur jämställdheten utvecklas inom dessa yrken. När vi når jämställdhet så avvecklar vi oss själva, det är ju vårt mål! Och när vi nått dit så kommer vi att ordna ett sista, stort råparty för att fira, avslutar Anette Rosvall, ordförande i den ideella föreningen Stella-galan samt aktiv i arbetsgruppen. 
 
Stella-galan kommer att arrangeras på Spritmuseum på Djurgården i Stockholm, måndagen den 29 januari 2018. Av: Annika Rådlund