Stella -galan ny gala för kvinnor med kunskap och intresse för mat och dryck
1 Jun 2017
Idén till Stella-galan har vuxit fram ur ett nätverk på Facebook, Kirke – Kraftkvinnor i köket. I gruppen finns kvinnor från hela Sverige som är proffs - kockar, konditorer, kallskänkor, sommelierer, servitriser, restauratörer, hovmästare, bartenders, bagare, journalister, marknadsförare, skribenter, debattörer, författare och kreatörer av olika slag - alla med kunskap och intresse av mat och dryck. Genom detta nätverk har projektgruppen för galan skapats.
- Vi ska lyfta, hylla och premiera professionella kvinnor som jobbar med mat och dryck i olika yrken, berättar Lotta Bonthelius som är en av kvinnorna i den ideellt arbetande projektgruppen.
Detta första år koras vinnare i nio olika kategorier av lika många jurygrupper: Årets Stella Kock, Stella Konditor, Stella Sommelier, Stella Bar, Stella Servis, Stella Media, Stella Mentor, Stella Bagare och Stella Hederspris.
- Vårt fokus är att kora Sveriges främsta kvinnor inom mat och dryck. Utifrån ett stort antal nominerade kvinnor kommer våra kompetenta jurygrupper att ta fram vinnare i de olika kategorierna. Genom Stella-galan lyfter vi också fram fler kvinnliga förebilder, vilket vi tycker behövs.
Kriterierna för kategorierna samt information om de nio ordförandena i jurygrupperna kommer läggas ut på www.stellagalan.se
- Till denna första gala bjuds endast kvinnor in och ett av skälen till det är att det då även rent visuellt blir tydligt att det finns väldigt många professionella kvinnor inom områdena mat och dryck. Vi gör så här på den första galan. Hur det blir året därpå vet vi ännu inte, det beror på hur jämställdheten utvecklas inom dessa yrken. När vi når jämställdhet så avvecklar vi oss själva, det är ju vårt mål! Och när vi nått dit så kommer vi att ordna ett sista, stort råparty för att fira, avslutar Anette Rosvall, ordförande i den ideella föreningen Stella-galan samt aktiv i arbetsgruppen.
Stella-galan kommer att arrangeras på Spritmuseum på Djurgården i Stockholm, måndagen den 29 januari 2018.
Av: Annika Rådlund
1 Jun 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Jessie Sommarström har tagit fram Ikeas nya rätt
"Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön"
-
Nytt samarbete ska stärka Grythyttan och Restaurang- och hotellhögskolan
"Genom att sammanföra resurser och expertis från olika områden av samhället, kan vi tillsammans skapa en plattform för innovation och tillväxt"
-
Oscar Durling blir ny VD för Operakällaren
"Visionen är att öppna upp huset och skapa ett nöjestempel med event och upplevelser i fokus"
-
Grand Hôtel firar 150 år och lanserar en coffee table-bok
Grand Hôtels coffee table-bok A tribute to the past, the present and future kommer att säljas i hotellets butik och finnas i samtliga rum.
-
Strawberry tar över hotellet och vattenparken The Reef
The Reef har 210 hotellrum, vattenpark, konferens- och eventlokaler, gym, två restauranger och tillhörande parkeringshus.
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"