Region Blekinge först med 50 procent ekologisk mat
Jenny Fors 8 Jan 2020
– Det känns jätteroligt att vi har blivit KRAV-certifierade på nivå två. Region Blekinge har ett stort ansvar eftersom vi serverar stora mängder mat till patienter, besökare och personal. Det är viktigt för oss att den mat vi serverar kommer från råvaror som är hållbart producerade och av god kvalitet, säger Catrin Karlsson, avdelningschef för kök och restaurang i Karlshamn.
KRAV-certifieringen på nivå två innebär att köken och restaurangerna uppfyller KRAVs regler och har minst 50 procent godkända livsmedel.
Region Blekinge en föregångare
– Region Blekinge är en föregångare och visar andra offentliga aktörer att det är fullt möjligt att nå långt även med begränsad budget. Genom sitt målmedvetna arbete för ekologisk mat bidrar regionen på ett väldigt konkret sätt till de globala hållbarhetsmålen, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare på KRAV med särskilt fokus på offentlig sektor.
Region Blekinge har länge varit KRAV-certifierad på nivå ett och har de senaste åren arbetat strategiskt för att nå upp till nivå två. Bland annat har verksamheten tillsammans med upphandlare sett över alla livsmedelsavtal och tydliggjort miljö- och hållbarhetskrav gentemot leverantörer.
Alla i kök och restauranger bidrar
– Vi arbetar hela tiden för att förbättra vår verksamhet sett till helheten. Det är ett arbete som alla i köken och restaurangerna bidrar till, säger Catrin Karlsson.
Restauranger och storkök kan bli KRAV-certifierade på tre nivåer, utifrån andelen godkända livsmedel som de använder. På nivå 1 ska minst 25 procent av totala inköpsvärdet bestå av godkända livsmedel, på nivå 2 minst 50 procent och på nivå 3 minst 90 procent. Minst hälften av inköpsvärdet på varje nivå ska vara KRAV-certifierade livsmedel. Övriga livsmedel kan vara EU-ekologiska, eller fisk och skaldjur med miljömärket MSC.
KRAV-märkta livsmedel är producerade på ekologisk grund, men med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.
Jenny Fors 8 Jan 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen