Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Recept: Sagodrinken Fushi

 
  • Den klassiska berättelsen om prinsessan Kaguya, tolkas i sagodrinken Fushi.

    Den klassiska berättelsen om prinsessan Kaguya, tolkas i sagodrinken Fushi.

  • Roku innehåller 6 traditionella ingredienser från det japanska växtriket.

    Roku innehåller 6 traditionella ingredienser från det japanska växtriket.

Föregående
Nästa
 
I sommar ger japanska Roku Gin svenskarna möjlighet att upptäcka tusenåriga japanska folksagor genom samarbete med olika barer i utvalda städer.

Bland annat kommer dessa barer att servera drinkar med japanskt sagotema i sommar.
Bar Bruno i Göteborg, Cheri-lee i Göteborg, Boca i Norrköping, Magasinet i Västerås, Hamnkrogen i Helsingborg, CG’s i Luleå och Miss Voon i Uppsala.

Drinkarna innehåller Roku, som betyder siffran 6 på japanska, innehåller 6 traditionella ingredienser från det japanska växtriket. Förutom klassiska ginkryddor som enbär innehåller den blommor och blad från körsbärsträd (sakura), skal från yuzufrukt, sencha- och gyokurote samt sanshopeppar. Ingredienserna skördas i så kallad shun, vilket innebär att de plockas i säsong när de smakar som allra bäst. Doften är söt och blommig med inslag av körsbärsblomma och grönt te. Smaken är komplex med flera lager av olika växter och kryddor, där enbär och yuzu är mest framträdande. Sanshopepparn ger en kryddig avslutning. Flaskan är gjuten i en hexagonform, där de sex kanterna representerar varje japansk ingrediens. Den japanska kanji-symbolen för siffran sex är tryckt på etiketten, som är gjord av traditionellt washipapper.

Den klassiska berättelsen om prinsessan Kaguya, tolkas i sagodrinken Fushi, ett ord som betyder odödlighet på japanska.

Sagodrinken Fushi
Ingredienser:
4 cl Roku Gin
5 cl Kylt Sencha-te
2,5 cl Yuzujuice
1,5 cl Sockerlag
0,5 cl Ingefärsjuice
5 cl Sodavatten
0,2 tsk Matcha-te
Eventuell garnityr: Brudslöja 

Gör så här:
Börja med att koka ett starkt te av typen sencha och låt det svalna. Plocka sedan fram ett highballglas och häll i det kylda senchateet och ingefärsjuicen, som utgör symboler för det odödlighetselixir som prinsessan drack av och lämnade till sin älskade. Tillsätt sedan yuzujuicen och sockerlagen. Sen blandar du i Roku Gin, vars sex smaknoter av körsbärsblomster och -blad, sencha- och gyoko-te, sanshopeppar och yuzu symboliserar de sex män som i sagan önskar att göra prinsessan till sin. Toppa upp med sodavatten och rör varsamt i lite matcha-te, som ger drinken uppenbarelsen av den bambu som prinsessan hittades i. För en extra sagolik drink: placera ett litet knippe brudslöja i glasets öppning, vars små vita blommor får symbolisera den vita rök som steg upp mot himlen när kejsaren beordrade sina undersåtar att elda upp prinsessans avskedsbrev och odödlighetselixir.Av: Annika Rådlund Källa och foto: Edrington