Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Rätterna som är mest - och minst - populära på julbordet

 
Rätterna som är mest - och minst - populära på julbordetSkinkan i topp - i år igen Enligt Livmedelsföretagens stora julmatsundersökning spar många hellre in på restaurangbesök, julklappar och resor än på julmaten. Julskinkan ligger i topp vad gäller popularitet - även i år. Undersökningen visar också vilka drycker vi vill se på julbordet, när det är okej att börja spela julmusik och hur många som kommer att beställa hem sin julmat från restauranger, catering eller julkasse.

Livsmedelföretagens undersökning talar för att konsumenterna kommer att fylla årets julbord med svenska livsmedel. På frågan om man planerar att spara in något under årets julfirande så anger bara sju procent julmat och -dryck. Hela 33 procent planerar att spara in på restaurang- och barbesök, 27 procent på julklappar och 25 procent på resor. Det enda som är viktigare är julmaten är faktiskt julgranen – den planerar bara 5 procent av svenskarna att spara in på. 

Vilken mat måste helt enkelt finnas på svenskarnas julbord? För elfte året i rad så är julskinkan den absoluta favoriten på julbordet enligt undersökningen. Den oumbärliga skinkan tappar några procentenheter jämfört med 2022 men har fortfarande en betryggande ledning till tvåan Janssons frestelse. På tredje plats återfinns sill, följt av köttbullar och lax. 

På frågan ”Vilken typ av mat vill du ska dominera på julbordet?” så svarar 69 procent kött- och charkprodukter. På andra plats kommer fisk och skaldjur, sedan grönsaker och rotfrukter på tredje plats. Att maten är svenskproducerad, inte är alltför dyr och att den håller extra hög kvalitet är prioriterat.

– Jag vet att många konsumenter har det tufft ekonomiskt, men jag hoppas att de ändå kan tänka sig att betala några kronor extra för den höga kvalitet som svenska kött- och charkprodukter håller och alla de goda värden som man får på köpet. Svenska producenter av kött och chark arbetar hårdare än någon annan med kvalitet, djurvälfärd och hållbarhetsfrågor, och det märks tydligt i slutprodukten, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen. 

På frågan "Vilken av följande rätter tycker du minst om?" så visade det sig att det är lutfisk, ål och sylta som är rätterna som är minst populära. I undersökningen frågade man också om det är något som man äter på julborden som kanske inte hör till de allra vanligaste julbordsrätterna idag - och där ramlade både finsk kålrotslåda, kroppkakor och dopp i grytan fram.

Julskinkan ligger som sagt i toppen, och det har den gjort så länge undersökningen har gjorts, det vill säga nu är det elfte året som den är obesegrad etta. Efter att julskinkan är uppäten, vad vill vi då ha till dessert? Än en gång hamnar klassikern Ris à la Malta i topp, även om den tappar fyra procentenheter jämfört med 2022. På andraplats hamnar desserten som har något för alla – chokladasken, därefter ser vi knäck på tredjeplats och sedan kommer pepparkakor, lussebullar, skumtomtar och marsipan.

Undersökningen visar också att 1 av 20 , det vill säga 5 procent planerar att beställa hem hela eller delar av julbordet från en restaurang, cateringfirma eller matkasseföretag.


Topplista julens mat: 
Julskinka
Jansson
Sill
Köttbullar
Lax
Julmust
Revbensspjäll
Prinskorv
Grönkål
VörtbrödAv: Annika Rådlund Källa: Livsmedelsföretagen
Foto: Getty Images

Taggar

Jul Julbord Mat Nyheter