Rätterna som är mest - och minst - populära på julbordet
17 Dec 2023
Livsmedelföretagens undersökning talar för att konsumenterna kommer att fylla årets julbord med svenska livsmedel. På frågan om man planerar att spara in något under årets julfirande så anger bara sju procent julmat och -dryck. Hela 33 procent planerar att spara in på restaurang- och barbesök, 27 procent på julklappar och 25 procent på resor. Det enda som är viktigare är julmaten är faktiskt julgranen – den planerar bara 5 procent av svenskarna att spara in på.
Vilken mat måste helt enkelt finnas på svenskarnas julbord? För elfte året i rad så är julskinkan den absoluta favoriten på julbordet enligt undersökningen. Den oumbärliga skinkan tappar några procentenheter jämfört med 2022 men har fortfarande en betryggande ledning till tvåan Janssons frestelse. På tredje plats återfinns sill, följt av köttbullar och lax.
På frågan ”Vilken typ av mat vill du ska dominera på julbordet?” så svarar 69 procent kött- och charkprodukter. På andra plats kommer fisk och skaldjur, sedan grönsaker och rotfrukter på tredje plats. Att maten är svenskproducerad, inte är alltför dyr och att den håller extra hög kvalitet är prioriterat.
– Jag vet att många konsumenter har det tufft ekonomiskt, men jag hoppas att de ändå kan tänka sig att betala några kronor extra för den höga kvalitet som svenska kött- och charkprodukter håller och alla de goda värden som man får på köpet. Svenska producenter av kött och chark arbetar hårdare än någon annan med kvalitet, djurvälfärd och hållbarhetsfrågor, och det märks tydligt i slutprodukten, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.
På frågan "Vilken av följande rätter tycker du minst om?" så visade det sig att det är lutfisk, ål och sylta som är rätterna som är minst populära. I undersökningen frågade man också om det är något som man äter på julborden som kanske inte hör till de allra vanligaste julbordsrätterna idag - och där ramlade både finsk kålrotslåda, kroppkakor och dopp i grytan fram.
Julskinkan ligger som sagt i toppen, och det har den gjort så länge undersökningen har gjorts, det vill säga nu är det elfte året som den är obesegrad etta. Efter att julskinkan är uppäten, vad vill vi då ha till dessert? Än en gång hamnar klassikern Ris à la Malta i topp, även om den tappar fyra procentenheter jämfört med 2022. På andraplats hamnar desserten som har något för alla – chokladasken, därefter ser vi knäck på tredjeplats och sedan kommer pepparkakor, lussebullar, skumtomtar och marsipan.
Undersökningen visar också att 1 av 20 , det vill säga 5 procent planerar att beställa hem hela eller delar av julbordet från en restaurang, cateringfirma eller matkasseföretag.
Topplista julens mat:
Foto: Getty Images
17 Dec 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Jessie Sommarström har tagit fram Ikeas nya rätt
"Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön"
-
Nytt samarbete ska stärka Grythyttan och Restaurang- och hotellhögskolan
"Genom att sammanföra resurser och expertis från olika områden av samhället, kan vi tillsammans skapa en plattform för innovation och tillväxt"
-
Oscar Durling blir ny VD för Operakällaren
"Visionen är att öppna upp huset och skapa ett nöjestempel med event och upplevelser i fokus"
-
Grand Hôtel firar 150 år och lanserar en coffee table-bok
Grand Hôtels coffee table-bok A tribute to the past, the present and future kommer att säljas i hotellets butik och finnas i samtliga rum.
-
Strawberry tar över hotellet och vattenparken The Reef
The Reef har 210 hotellrum, vattenpark, konferens- och eventlokaler, gym, två restauranger och tillhörande parkeringshus.
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"