Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Ny Sifoundersökning: Så många svenskar planerar att resa i vinter

 
Ny Sifoundersökning: Så många svenskar planerar att resa i vinterDe svenska hushållens ekonomi är pressad och mycket pekar på att det fortsätter så en tid framöver. Trots det planerar varannan svensk att resa utomlands inom det närmsta året och var tredje redan i vinter., det visar en ny Sifoundersökning.

Varningar om fortsatta räntehöjningar och en svag krona till trots planerar många svenskar att resa utomlands framöver. Enligt en ny Sifoundersökning beställd på uppdrag av TUI uppger 52 procent av svenskarna att de planerar en utlandsresa inom de närmsta tolv månaderna. En tredjedel uppger att de planerar att resa redan i vinter, medan 18 procent svarar våren och sommaren. Samtidigt är det en relativt hög andel – 31 procent – som ännu inte bestämt sig för om de kommer att resa det kommande året eller inte.

– Det är framför allt de yngre resenärerna som är osäkra kring sitt resande framöver, medan det är något fler barnfamiljer som uppger att de inte kommer att resa alls. Dessa två grupper väljer även att åka på färre resor eller bokar mer prisvärda resmål i något högre grad än andra resenärer, säger Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig på TUI i Sverige. 

På frågan: Kommer du att ändra dina resplaner under nästkommande 12 månader på grund av det ekonomiska läget, i så fall hur?
Där svarar 6 procent att de kommer att semestra i Sverige istället.

Ökad reslust till följd av dåligt sommarväder ­– höstlovet nästan fullbokat
Men trots det ekonomiska läget så är det många som har planer på att resa. Den gångna sommaren blev en blöt besvikelse för många, vilket tycks bidra till en uppdämd reslust. I Sifoundersökningen svarar drygt var femte, 22 procent, att de har ett större behov av att resa i höst eller vinter på grund av vädret i somras. Denna bild bekräftas av TUI som ser höga bokningsnivåer inför vintersäsongen, framför allt inför de kommande skolloven.

– Under höstlovet är flera avgångar till bland annat Kanarieöarna nära på fullsatta från nästan alla avreseorter i hela landet. Vi har även satt in större flygplan på våra avgångar till Mexiko för att möta den höga efterfrågan. Har man ännu inte bokat sin resa och vill komma i väg just på höstlovet behöver man vara flexibel när det kommer till resmål, avreseort och resetider. Det finns platser kvar till bland annat Turkiet och Rhodos, säger Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig på TUI.

Även under jullovet börjar flygen fyllas på.
– Drygt sju av tio resor är redan sålda på våra långflyg. Särskilt Mexiko trendar i vinter, allt fler har fått upp ögonen för att det går att flyga direkt till Mexiko från Stockholm-Arlanda. Dock är det fortsatt Kanarieöarna som flest svenskar kommer att resa till på jullovet, säger Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig på TUI.


Topp 5: Hit reser svenskarna på höstlovet (baserat på TUI:s bokningar)

1. Kanarieöarna (Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote) 2. Cypern
3. Rhodos
4. Mexiko
5. Kreta

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts i Kantar Medias Sifopanel via en onlineenkät och med ett representativt urval. Totalt har 1 074 personer i åldrarna 18–79 år deltagit i undersökningen. Undersökningen genomfördes den 20-23 september 2023.

Taggar

Nyheter