Nu öppnar Villa Skärtofta i Saltsjöbaden
14 Feb 2024
Under hösten 2023 har det pågått ett intensivt provlabbande på Villa Skärtofta; kockar har rekryterats från Italien med köksmästare John Bråsth i spetsen. Rätter för den fasta menyn har i omgångar både provlagats, provsmakats och matchas ihop med de mest passande dryckesvalen – väl utvalda av Vår Gårds sommelier Tiego Martins och restaurangansvarig Åsa Andersson.
Teamet på Villa Skärtofta har även klockat serveringen av respektive rätt, inklusive beskrivning av drycken och dess härkomst. Varje detalj har setts över för att säkra så att gästerna får uppleva den höga nivå av mat, dryck och service som teamet siktat mot under flera år.
Från idé till verklighet
Det var våren 2021 som idén om en finkrog i Saltsjöbaden uttalades högt för första gången. Liam Ginnane, numera F&B Manager på Vår Gård, satt i ett strategimöte med vd Kadi Upmark och målade upp sin vision:
– Det var när jag stod framför Villa Skärtofta med dess tinnar och torn som polletten trillade ner; en finkrog i en anrik privatbostad, 20 minuter från Stockholm City och samtidigt mitt ute i skärgården. Det var ett koncept som ännu inte fanns i Sverige och vi hade förutsättningarna att skapa det, säger Liam Ginnane.
– Vår Gård har under sina 100 år vuxit sig till en destination människor söker sig till för att uppleva natur, konst, mat och dryck. Genom att öppna upp Villa Skärtofta och erbjuda en finkrog i storslagen miljö och med höga ambitioner hoppas vi kunna erbjuda en upplevelse som du inte kan få någon annanstans i världen, säger Kadi Upmark, vd Vår Gård.
– Det var när jag stod framför Villa Skärtofta med dess tinnar och torn som polletten trillade ner; en finkrog i en anrik privatbostad, 20 minuter från Stockholm City och samtidigt mitt ute i skärgården. Det var ett koncept som ännu inte fanns i Sverige och vi hade förutsättningarna att skapa det, säger Liam Ginnane.
– Vår Gård har under sina 100 år vuxit sig till en destination människor söker sig till för att uppleva natur, konst, mat och dryck. Genom att öppna upp Villa Skärtofta och erbjuda en finkrog i storslagen miljö och med höga ambitioner hoppas vi kunna erbjuda en upplevelse som du inte kan få någon annanstans i världen, säger Kadi Upmark, vd Vår Gård.
Överklass och kollektivVilla Skärtofta skapades av arkitekt Gustaf Lindgren som privatbostad åt ingenjör John Bernström, hans danskfödda fru Hanne Andersen och deras 11 barn. Villan stod klar 1897, bland de första privatbostäderna i området. Många år senare blev Villa Skärtofta en del av Kooperativa förbundets kursverksamhet som blev starten för Vår Gårds historia.
– Det känns som att en cirkel sluts när Villa Skärtofta nu väcks ur sin törnrosasömn och invigs till helgen och därmed blir en viktig del av Vår Gårds verksamhet. Vår långsiktiga förhoppning är att kunna bidra till att fler människor, från både Sverige och världen, ska upptäcka Saltsjöbaden. Det här är en ort med en relativt kort historia och som kanske just därför fortfarande är okänd för många, säger Kadi Upmark.
Vår Gård och Villa Skärtofta är beläget endast 20 minuter från Stockholm. Förutom hotell och konferensanläggning finns här baren Tant Grön, Vincaféet, matsalen och en pop-up-butik med bland annat konst, inredning, kläder och smycken.
Av;: Annika Rådlund Källa och foto: Vår Gård och Villa Skärtofta
14 Feb 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Stockholm Beer & Whisky Festival är igång
"Rekordnärvaro från USA på årets mässa"
-
Stureplansgruppen har öppnat ny italiensk restaurang vid T-centralen
“Vi är inte här för att krångla till det, du får mycket krog för pengarna”
-
Drinkrecept: Kärleksdrink med Kärleksgin
Årets pridedrink med gin framtagen av Tevsjö destilleri
-
Björn Frantzén och Orrefors lanserar en ny glasserie
"Den nya produktserien understryker vikten av samarbete mellan specialiserade hantverk som både kompletterar varandra och delar vision"
-
Wolt utökar till fler Stockholmsområden
Från och med onsdag kommer det finnas fler restauranger och butiker på plattformen.
-
A Chau Lien utsett till årets leverantör
Vi är jättestolta över att få den här utmärkelsen!
-
Tommy Myllymäki och Pi Le öppnar salladsbar på NK
"Det blir mycket grönt på restaurangen, både vad gäller meny och inredning"