Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nu öppnar Villa Skärtofta i Saltsjöbaden

 
Nu öppnar Villa Skärtofta i SaltsjöbadenVår Gård firar 100 år och inviger restaurang Villa Skärtofta där gästerna erbjuds en fast avsmakningsmeny i anrika lokaler, inredda av Elin Lervik, kommunikationsstrateg och lokalbo. I år fyller hotell- och konferensdestinationen Vår Gård 100 år, ett jubileum som inleds med invigning av restaurangen i Villa Skärtofta där gäster bjuds på en genomarbetad avsmakningsmeny med italienska influenser. 

Under hösten 2023 har det pågått ett intensivt provlabbande på Villa Skärtofta; kockar har rekryterats från Italien med köksmästare John Bråsth i spetsen. Rätter för den fasta menyn har i omgångar både provlagats, provsmakats och matchas ihop med de mest passande dryckesvalen – väl utvalda av Vår Gårds sommelier Tiego Martins och restaurangansvarig Åsa Andersson. 

Teamet på Villa Skärtofta har även klockat serveringen av respektive rätt, inklusive beskrivning av drycken och dess härkomst. Varje detalj har setts över för att säkra så att gästerna får uppleva den höga nivå av mat, dryck och service som teamet siktat mot under flera år.


Från idé till verklighet
Det var våren 2021 som idén om en finkrog i Saltsjöbaden uttalades högt för första gången. Liam Ginnane, numera F&B Manager på Vår Gård, satt i ett strategimöte med vd Kadi Upmark och målade upp sin vision:

– Det var när jag stod framför Villa Skärtofta med dess tinnar och torn som polletten trillade ner; en finkrog i en anrik privatbostad, 20 minuter från Stockholm City och samtidigt mitt ute i skärgården. Det var ett koncept som ännu inte fanns i Sverige och vi hade förutsättningarna att skapa det, säger Liam Ginnane.

– Vår Gård har under sina 100 år vuxit sig till en destination människor söker sig till för att uppleva natur, konst, mat och dryck. Genom att öppna upp Villa Skärtofta och erbjuda en finkrog i storslagen miljö och med höga ambitioner hoppas vi kunna erbjuda en upplevelse som du inte kan få någon annanstans i världen, säger Kadi Upmark, vd Vår Gård.


Överklass och kollektivVilla Skärtofta skapades av arkitekt Gustaf Lindgren som privatbostad åt ingenjör John Bernström, hans danskfödda fru Hanne Andersen och deras 11 barn. Villan stod klar 1897, bland de första privatbostäderna i området. Många år senare blev Villa Skärtofta en del av Kooperativa förbundets kursverksamhet som blev starten för Vår Gårds historia.

– Det känns som att en cirkel sluts när Villa Skärtofta nu väcks ur sin törnrosasömn och invigs till helgen och därmed blir en viktig del av Vår Gårds verksamhet. Vår långsiktiga förhoppning är att kunna bidra till att fler människor, från både Sverige och världen, ska upptäcka Saltsjöbaden. Det här är en ort med en relativt kort historia och som kanske just därför fortfarande är okänd för många, säger Kadi Upmark.

Vår Gård och Villa Skärtofta är beläget endast 20 minuter från Stockholm. Förutom hotell och konferensanläggning finns här baren Tant Grön, Vincaféet, matsalen och en pop-up-butik med bland annat konst, inredning, kläder och smycken. Av;: Annika Rådlund Källa och foto: Vår Gård och Villa Skärtofta