Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nollenergihotellet House of Choice vinnare i Sweden Green Building Awards 2021

 
  • House of Choice vinnare i kategorin Årets BREEAM-byggnad i Sweden Green Building Awards 2021.

    House of Choice vinnare i kategorin Årets BREEAM-byggnad i Sweden Green Building Awards 2021.

  • Fasaden har 2500 solceller.

    Fasaden har 2500 solceller.

Föregående
Nästa
 
House of Choice i Arenastaden i Solna har utsetts till vinnare i Sweden Green Building Awards 2021 i kategorin Årets BREEAM-byggnad.

Skandinaviens första nollenergihotell, som även kallas Nationalarenan 3, producerar den energi, värme och kyla som byggnaden behöver. Detta tack vare den byggnadsintegrerade solelen, passivhusteknik och geoenergi. Solcellerna på House of Choice bygger ett mönster i fasaden som skiftar beroende på ljus och reflektioner. Den södervända fasaden och taket har klätts med mer än 2 500 kvadratmeter solceller.

Projektet som gestaltats av White Arkitekter blev tidigare utsett till finalist i Årets bygge och igår fick fastighetsägaren Fabege ta emot en utmärkelse i Sveriges mest prestigefyllda tävling inom hållbart samhällsbyggande.

Byggnaden är miljöcertifierad enligt Breeam och har nu blivit utsedd till Årets Breeam-byggnad (BRE Environmental Assessment Method) i Sweden Green Building Awards 2021

– Det känns fantastiskt kul att House of Choice fick ta emot detta pris. Framgångsfaktorn har varit att i tidigt skede våga välja inriktning och prioritera i nära samarbete med kund och konsulter. Den gemensamma målsättningen med projektet har hela tiden varit att nå nollenergi och det är oerhört kul att vi har lyckats, säger Raimo Joss, ansvarig arkitekt.

Förutom de grundläggande faktorerna som krävs för att klara nollenergi har målsättningen varit att reducera materialanvändningen så mycket som möjligt och använda rätt material på rätt plats, oavsett om det handlar om återvunnen aluminium i fasad eller använda trä i atrierna där man rör sig.

– Vi ser hållbarhet som en drivkraft att utveckla vår gestaltning, vår innovation och därmed också vår arkitektur. Med House of Choice visar vi vägen genom att integrera hållbara lösningar i arkitekturen. Denna utmärkelse visar att ett gott lagarbete och rätt prioriteringar leder till goda resultat, säger Petter Wesslander, handläggande arkitekt.

Sweden Green Building Awards korar årligen de som på ett utmärkt sätt visat på vilja, engagemang och långsiktighet i sitt hållbarhetsarbete. Tävlingen anordnas i syfte att uppmärksamma projekt och individer som på bästa sätt bidragit till att främja hållbarhet inom samhällsbyggnad.

Juryns motivering
Nationalarenan 3 är ett hotell inklusive longstay-koncept samt huvudkontor för Nordic Choice Hotels. Som Sveriges och Skandinaviens första nollenergihotell med en hög miljö- och hållbarhetsprofil var valet BREEAM-SE nivå Excellent ett självklart val i utvecklingen av projektet. En satsning på nollenergi fanns med tidigt och projektgruppen har arbetat aktivt med både klimatanpassningsstrategier, passiv designanalys och frikyla.

Av: Annika Rådlund Källa: White arkitekter
Foto: Bild 1 - Fotograf: Anders Fredriksén
Bild 2: Fotograf: Jesper Westblom