Nybyggda Jörn Experience Hotel är nu invigt
14 Dec 2021

Initiativtagarna är Daniel Pettersson och Jenny Bergkvist som drivit Storklinta Skidcenter i snart tio år. Tillsammans med entreprenören Örjan Berglund äger de det nybyggda hotellet som ligger i Jörn, cirka fem mil från Skellefteå.
– Vi har lång erfarenhet av att ta emot den typen av internationella gäster som hotellet riktar sig till. Under många år har vi erbjudit vildmarksupplevelser och intresset har bara ökat. Men vi har inte tidigare kunnat erbjuda vettigt boende i området, säger Örjan Berglund.
Rummen och lobbyn är nybyggt medan de andra delarna ligger i det ombyggda Järnköket. Där låg tidigare Skellefteå kommuns produktionskök som tillverkade cirka 11 000 portioner per dag.
Innan projektet påbörjades genomfördes en gedigen marknadsundersökning och grundlig jämförelse med liknande företag i norra Sverige och Finland. Den visar att potentialen är hög för denna typ av upplevelsecenter.
– Nu är hotellet färdigt och redo att möta gäster denna vintersäsong. Hotellet blir ett nav varifrån alla aktiviteter utgår ifrån. Exempel på aktiviteter är skoterutflykt, hundspann och fiskeäventyr. Det finns ledade skogsstigar, leder och skogsvägar ut till varje besöksmål, säger Örjan Berglund.
Som komplement äger de badhus och träningsanläggning intill hotellet, och de avser att bygga ett bryggeri i anslutning till restaurangen.
Ägarna är engagerade i Jörns utveckling och vill att satsningen ska vara hela bygden till gagn. När hotellet är fullt ökar befolkningen i Jörn med 20 procent.
– Jörn Experience Hotel är ett bra exempel på hur skickliga entreprenörer kan tillvarata kraften i den utländska efterfrågan på arktisk turism som bevisligen finns. Att satsningen dessutom är ett lyft för Jörn som samhälle är en trevlig bonus, säger Per Nilsson, Norrlandsfonden.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Norrlandsfonden
14 Dec 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Utsedd till Bästa Affärshotell och Bästa Revenue Managment
"Vi kommer ha fortsatt stort fokus på att bibehålla platsen som marknadsledare inom möten och event"
-
Undersöker möjligheter att lösa råvarubristen för surströmming
"Livsmedelsstrategin är en långsiktig tillväxtstrategi som inkluderar hela livsmedelskedjan, det vill säga primärproduktion, livsmedelsindustri, livsmedelshandel samt restauranger och storkök".
-
Veganskt mackrecept framtaget av A La Lo
Recept: Stockeld x A La Lo x bagel
-
"Mycket handlar om logistik och att bygga smarta flöden"
Intervju med Martin Montelin, ansvarig för kompetensområde Hotell & Konferens på Fojab
-
Hon är Grand Hôtels nya hotellchef
"Jag är så stolt över att vara tillbaka på Sveriges främsta lyxdestination"
-
Hotellet öppnar ett glassrum
"Det är ett nytänkande koncept"
-
Mathias Dahlgren öppnar ny restaurang på Grand Hôtel
"Det ger oss möjligheten att erbjuda en ny unik matupplevelse som jag drömt om att få sjösätta"