Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nybyggda Jörn Experience Hotel är nu invigt

 
Nybyggda Jörn Experience Hotel är nu invigtÖrjan Berglund, delägare av Jörn Experience Hotel. Nu är det nybyggda Jörn Experience Hotel invigt. Hotellet har 60 rum samt lobby, hotellreception, restaurang, kök, eventlokal, pub och bowlingarena. Badhus och träningsanläggning ligger intill och det finns även planer på att bygga ett bryggeri.

Initiativtagarna är Daniel Pettersson och Jenny Bergkvist som drivit Storklinta Skidcenter i snart tio år. Tillsammans med entreprenören Örjan Berglund äger de det nybyggda hotellet som ligger i Jörn, cirka fem mil från Skellefteå.

 – Vi har lång erfarenhet av att ta emot den typen av internationella gäster som hotellet riktar sig till. Under många år har vi erbjudit vildmarksupplevelser och intresset har bara ökat. Men vi har inte tidigare kunnat erbjuda vettigt boende i området, säger Örjan Berglund.
Rummen och lobbyn är nybyggt medan de andra delarna ligger i det ombyggda Järnköket. Där låg tidigare Skellefteå kommuns produktionskök som tillverkade cirka 11 000 portioner per dag.

Innan projektet påbörjades genomfördes en gedigen marknadsundersökning och grundlig jämförelse med liknande företag i norra Sverige och Finland. Den visar att potentialen är hög för denna typ av upplevelsecenter.

 – Nu är hotellet färdigt och redo att möta gäster denna vintersäsong. Hotellet blir ett nav varifrån alla aktiviteter utgår ifrån. Exempel på aktiviteter är skoterutflykt, hundspann och fiskeäventyr. Det finns ledade skogsstigar, leder och skogsvägar ut till varje besöksmål, säger Örjan Berglund.

Som komplement äger de badhus och träningsanläggning intill hotellet, och de avser att bygga ett bryggeri i anslutning till restaurangen.

Ägarna är engagerade i Jörns utveckling och vill att satsningen ska vara hela bygden till gagn. När hotellet är fullt ökar befolkningen i Jörn med 20 procent. 

 –Det kommer så klart att göra skillnad på en sådan här liten ort, och det ger nya möjligheter för andra verksamheter. Dessutom blir det ett välkommet tillskott med restaurang, bowling och pub även för lokalbefolkningen.

 – Jörn Experience Hotel är ett bra exempel på hur skickliga entreprenörer kan tillvarata kraften i den utländska efterfrågan på arktisk turism som bevisligen finns. Att satsningen dessutom är ett lyft för Jörn som samhälle är en trevlig bonus, säger Per Nilsson, Norrlandsfonden.


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Norrlandsfonden