Midsommardrinkar med nya Åhus Akvavit
20 Jun 2018
Ett nytt intresse har väckts för akvavit bland både svenska och internationella bartenders – kanske för att dryckens unika profil öppnar upp för nya cocktails, spännande kombinationer och unika smakupplevelser. Under lång tid destillerades all svensk akvavit, som enligt tradition är ett brännvin kryddat med antingen kummin eller dill, i det skånska Åhus. Nu lanserar det 100 år gamla destilleriet Åhus Akvavit. Smaken är traditionell – frisk och len med toner av kummin, fänkål och rosmarin – och passar självfallet till sillen, men också som innovativ smaksättare i banbrytande cocktails.
– Åhus Akvavit är på ett sätt unik i sitt slag – den andas arv och historia samtidigt som den bjuder på en kontemporär smakupplevelse. Den lirkar fram lockelsen till att leka med traditionella smaker och tillåter oss att skapa något helt nytt, men framförallt: att njuta av snaps på fler sätt än ett, säger Edouard Parlange, varumärkesansvarig för Åhus Akvavit.
Åhus Akvavit utgör basen i alla fem recepten, men smaksätts med sommarkombinationer som grapefrukt och rabarber, gurka och lime och grönt äpple och selleri. Bland recepten finns även innovativa tolkningar på de klassiska drinkarna Spritz och Negroni – båda gjorda på Åhus Akvavit med gästspel från kryddig rosmarin.
Smaken är len och bjuder på viss sötma med tydliga inslag av kummin, fänkål, rosmarin, citron och pomerans. Doften är elegant med välbalanserad kryddighet. Avslutet är något fruktigt och rundas av med varma kryddor.
Åhus Negroni
30ml Åhus Akvavit
20ml italiensk bitter
20ml söt Vermouth Rosmarin Rör samtliga ingredienser med is och sila över ett tumblerglas med en stor iskub.
Pinkish Sling
50ml Åhus Akvavit
20ml rabarber-cordial (70% socker, 30% färskpressad rabarber)
15ml färskpressad citron
En skvätt grapefruktbitter
Tonic Skakas med is och serveras i highballglas. Toppas med tonic.
Systema Naturae
60ml Åhus Akvavit
40ml färskpressat grönt äpple
20ml färskpressad citron
20ml sockerlag
2 skvättar selleribitter
Skakas med is och serveras i cocktailkupa alternativt ett martiniglas. Garnera med hyvlad selleri.
Water of Life
50ml Åhus Akvavit
20ml färskpressad lime
20ml sockerlag
40ml gurkvatten (centrifugera en halv skalad gurka)
Blandas direkt i glas över krossad is alternativt skakas och serveras över krossad is.
Akvaspritz
50 ml Åhus Akvavit
Rosmarin-shrub
Rosmarinkvist
Tonic
Blandas i stort vinglas med mycket is likt en gin och tonic.
Åhus Akvavit
Alkoholhalt: 38,0%
Pris: 269kr för 70cl
Åhus Akvavit finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 1 juni.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Pernod-Ricard
20 Jun 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok