Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Mer trä i city

 
  • Restaurang Spesso har en väl tilltagen takterrass - i trä. Foto: Annika Rådlund

    Restaurang Spesso har en väl tilltagen takterrass - i trä. Foto: Annika Rådlund

  • Grevgatan i Stockholm. Bild: Martinsons

    Grevgatan i Stockholm. Bild: Martinsons

  • Den nybyggda paviljongen på Norra Stationsgatan i Stockholm inhyser restaurang Rummel. Foto: Annika Rådlund

    Den nybyggda paviljongen på Norra Stationsgatan i Stockholm inhyser restaurang Rummel. Foto: Annika Rådlund

Föregående
Nästa
 
Nybyggda restauranger runt Stureplan, bostäder och påkostade kontorslokaler – när fastighetsägare i Stockholm bygger nytt kommer vi att få se mer trä i city.

Martinsons Byggsystem har genomfört ett antal leveranser till Stockholms innerstad på senare tid.
– Det bevisar verkligen träets stora nytta och mångsidighet. Här flyttar träet in i finrummet samtidigt som det vinner mycket på sin lätta och starka konstruktion när det ska byggas i en trång stadskärna, säger Hans Nordström, key account manager på Martinsons.

Den senaste leveransen från fabriken i Bygdsiljum gick i maj till Grevtureplan i Stockholm där Birger Jarlsgatans folkliv möter Östermalmstorgs småstadskänsla. En unik 30-talsfastighet på en premiumadress där fastighetsägaren Vasakronan ville tillföra det befintliga huset med moderna kontor i en påbyggnad. Lösningen blev en trästomme från Martinsons med limträbågar till tak och väggar. Projektgruppen förde dialog med Martinsons från ett tidigt skede om tänkbara lösningar innan påbörjat anbudsförfarande.
– Jag och en konstruktör har varit ett bollplank genom försäljningsprocessen mot projektgruppen. Det är alltid gynnsamt för byggherren och hela processen när vi får vara den här värdeskapande partnern genom projektet, säger Hans.

Två goda exempel på nyöppnade restauranger är Restaurang Rummel och Spesso, där träytorna är viktiga för upplevelsen.

Restaurang Rummel öppnade i mars i en spektakulär paviljong på Norra Stationsgatan i Stockholm som är skapad av danska arkitektbyrån Henning Larsen. Byggnaden är en del av Humlegården Fastigheters satsning på att göra Norra Station till ett levande kvarter med kontor, restauranger, service och konst. Det sluttande taket som är tio meter högt i ena änden och fyra meter i den andra sticker onekligen ut med sin design. Martinsons Byggsystem har ansvarat för projekteringen och monteringen. Trästommen i limträ och taket i KL-trä har tillverkats i Bygdsiljum.

Italienska restaurang Spesso ligger på 18:e våningen, på Malmskillnadsgatan där gästerna kan blicka ut över ikoniska landmärken som NK-klockan och Stockholms stadshus. Restaurangens läge blev möjligt tack vare en påbyggnad bestående av pelarbalkstomme i limträ och med ett tak av KL-trä från Bygdsiljum. Martinsons Byggsystem anlitades också för projektering och montering i den trånga stadsmiljön.

– Att träet flyttar in på centrala adresser är inte konstigt, här vill man ha en personlig touch på lokalerna och det är extra viktigt att det stämmer överens med ens egna varumärke. Hyresgästerna är särskilt medvetna om att verka i en grön miljö med minskad klimatpåverkan och en påbyggnad är bland det mest hållbara bygget du kan göra. Istället för att riva och bygga nytt så använder vi befintlig infrastruktur och mer cirkulärt än så är det svårt att få, säger Hans.
Det blir också en ekonomiskt hållbar byggnad för hyresvärden, med ett snabbt och kostnadseffektivt montage.

I hörnet av Kungsträdgårdsgatan och Näckströms­gatan i centrala Stockholm finns också ett lyckat exempel på hur man kan förtäta staden på ett hållbart sätt. Här valde fastighetsägaren Vasakronan att bygga på befintlig byggnad med trästomme i tre våningsplan, bestående av limträ och KL-trä från Martinsons. Valet av trästomme gav flera vinster – konstruktionens lägre egenvikt och höga prefabriceringsgrad, bidrog till ett snabbare montage och underlättade de logistikutmaningar som finns i täta stadskärnor.

Taggar

Bygg Nyheter Restaurang