Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Matchande vin till julmaten

 
  • Bredden på det moderna julbordet kräver flera mångfacetterade viner.

    Bredden på det moderna julbordet kräver flera mångfacetterade viner.

  • Champagne Veuve Sainte Dorée Grande Fascination, Von Felsenheim Riesling Dürkheimer Feuerberg 2017, Premium Rotspon Winter Edition 2016 och Villa Remo Brunello – 2013, Brunello di Montalcino DOCG.

    Champagne Veuve Sainte Dorée Grande Fascination, Von Felsenheim Riesling Dürkheimer Feuerberg 2017, Premium Rotspon Winter Edition 2016 och Villa Remo Brunello – 2013, Brunello di Montalcino DOCG.

  • Sommelier Linda Sorby från The Wine Company.

    Sommelier Linda Sorby från The Wine Company.

Föregående
Nästa
 
I takt med att allt fler väljer gröna maträtter till julbordet har de klassiska röda vinerna blivit utbytta. Så behöver det dock inte vara. The Wine Companys sommelier Linda Sorby tipsar om vilka viner som passar till julbordet, oavsett om det serveras kött, fisk eller vegetarisk mat.

Det blir allt mer vanligt att välja bort kött i vardagen, något som även märks på det klassiska julbordet. De senaste åren har skinka, köttbullar och prinskorv fått ge mer plats åt vegetariska rätter och nya smakkombinationer. Men hur matchar man egentligen vin till detta?

Ett säkert kort är att välja mångfacetterade viner. Champagne är exempelvis en utmärkt kombination till skaldjur och en Riesling gifter sig väl med Janssons frestelse, sill och lutfisk.

Rödvinet tar med fördel plats även på det moderna julbordet. Brysselkål och vegetariska pajer i alla dess former matchas nämligen bäst med ett torrt fruktigt och mjukt rött vin samtidigt som den vegetariska lasagnen passar utmärkt med ett lite kraftigare klassiskt vin från Brunello.

– Vegetariska valmöjligheter på julbordet har varit med ett tag men vi ser att trenden håller i sig och dessutom växer sig allt större. Vegansk sill, kålsallader och vegetariska pajer är maträtter som blir vanligare att servera och vi får ofta frågan av våra kunder om hur de ska matcha vin med de alternativen. Något som inte alltid är lätt till julbordets redan stora utbud.

Genom att utgå från viner som passar både kött, fisk och vegetarisk mat behöver det dock inte bli så komplicerat, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

– Förutom som dryck till mat fungerar vin dessutom som en utomordentlig julklapp eller present på vinterns bjudningar. En champagne eller ett unikt vin öppnar upp för spännande samtal, framförallt när det är svårt att få tag på, eller endast säljs i små volymer. Exklusivitet är något våra kunder uppskattar, särskilt när ett vin kan lagras länge, avslutar Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.


Viner till det moderna julbordet:

Champagne Veuve Sainte Dorée Grande Fascination
– Brut, Champagne AC

En elegant champagne för våra mest minnesvärda ögonblick och oförglömliga upplevelser. För de tillfällen i livet när en pärlande champagne är det enda rätta. La Fascination är en förstklassig champagne med en generös mousse och mogna, uttrycksfulla aromer. Ett vin med stor finess och komplexitet.
Passar till
: Salta, feta snacks eller fisk och skaldjur. Utmärkt som aperitif – att inleda eller avsluta middagen med champagne är alltid ett säkert kort.
Pris: 269 kr

Von Felsenheim Riesling Dürkheimer Feuerberg – 2017, Trocken, Pfalz, Tyskland
Det är de unika jordarna som ger vinerna från Pfalz sin omisskännliga karaktär. En avregionen största klassiker är givetvis Riesling. I Von Felsenheims version växerdruvorna djupt rotade i sandiga stenjordar. Det ger ett vin med en mångfacetterad,aromatisk doft och en särskild fyllighet i gommen.
Passar till: Janssons frestelse, lax, lutfisk, sill, vitt kött och olika typer av kål.

Pris: 119kr ¨Premium Rotspon Winter Edition – 2016, Pays d'Oc IGP
Vinterutgåvan av den omtyckta Premium Rotspon ser inte bara imponerande ut – även innehållet i flaskan är något alldeles extra! Vid den här tiden på året, när dagarna blivitkallare, vill vi nämligen ha kraftiga, fylliga aromer. Vinet har en intensivt fruktig doft avmörka körsbär och en fin kryddighet. Det är harmoniskt och mjukt med en fylligvaniljton i gommen som kompletterar den mättade frukten. Perfekt för kalla vinterkvällar.
Passar till: Vegetariskt, till exempel paj, julskinka, köttbullar, prinskorvar, rökt kalkon,brysselkål.
Pris: 99kr
 
Villa Remo Brunello – 2013, Brunello di Montalcino DOCG

Brunello di Montalcino är ett av Italiens främsta viner. Det är ett druvrent vin somframställs i södra Toscana av sangiovesedruvor och måste lagras länge innan det kommer ut till försäljning. Villa Remo är ett ovanligt fylligt och koncentrerat vin. Passar till: Revbensspjäll, rökt fårfiol, korvar, hårda ostar eller vegetarisk lasagne.
Pris: 259kr
Av: Annika Rådlund Källa: The Wine Company
Foto: Getty Images och The Wine Company

Taggar

Drycker Julbord Mat Vin