Lanserar glass av matsvinn
5 Jul 2023

Glassarna finns även att köpa i limited edition hos Sopköket, då tillverkade till 64 procent på räddad mat som donerats från Mathem.
–För Mathem är minskat matsvinn, både i vår verksamhet och i samhället, ett av våra främsta fokusområden i vårt hållbarhetsarbete. Med det här initiativet vill vi uppmuntra fler att testa nya vägar att tillvarata den där överblivna bullen, eller jalapeñosresterna från fredagens tacomiddag. Det är verkligen bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan göra med rester, säger Mari Bergman, kock och matkreatör på Mathem.
Dessutom kommer Sopköket, som driver catering och restaurang på räddade råvaror, att producera och sälja glassarna i limited edition. Glassarna är då tillverkade till 64 procent på räddad mat som donerats från Mathem.
–Kärnan i Sopkökets verksamhet är att jobba för minskat matsvinn och vi har alltid som målsättning att maten vi producerar ska bestå minst av 50 procent räddade råvaror. Genom samarbetet med Mathem ser vi en fantastisk möjlighet att belysa för omvärlden att maträtter på räddad mat är minst lika njutbara som annan mat, och på så vis inspirera människor till att tänka ett extra varv innan de slänger sina matrester, säger Filip Lundin, grundare av Sopköket.
Svalkande Svinn säljs från Sopkökets restaurang i Söderhallarna i Stockholm, så länge lagret räcker. Glassen säljs för 30 kr i portionsförpackningar. Sopköket kommer under kommande veckor bland annat även att skänka glass i Björns Trädgård på Södermalm till behövande i samarbete med Klara Kyrka och Stockholms Moské.
5 Jul 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Grand Hôtel Stockholm framröstad som norra Europas bästa hotell
"Vår uttalade vision är just detta och därför blir utmärkelsen ett vackert kvitto på allt det detaljrika och femstjärniga arbetet som utförs dygnet runt här på hotellet"
-
Fyra av tio tycker att det är viktigt med en central arbetsplats
För en majoritet är det idag ganska oviktigt att arbeta mitt i stan, men fyra av tio föredrar fortfarande ett centralt läge. Främsta anledningen är att kunna uträtta ärenden i anslutning till jobbet.
-
Mer trä i city
"Vill man ha en personlig touch på lokalerna och det är extra viktigt att det stämmer överens med ens egna varumärke"
-
Snabblagad Chimichurrikyckling av fredagskocken Mattias Larsson
Kyckling med chimichurri och kryddiga rotsaker
-
STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem invigd
"Det känns som vi kompletterar utbudet i Järvsö och Hälsingland på ett fint sätt"
-
Unik rätt skapad av Jessica Frej hos IKEA
"Den är varm, mättande och samtidigt frisk och fräsch och en ganska ovanlig kombination"
-
Samsung lanserar en AI-driven mat- och recepttjänst
"Samsung Food använder avancerade AI-funktioner för att ge en skräddarsydd allt-i-ett-matupplevelse"