Kontroll av sprit på restauranger
7 Apr 2016
- Nästan alla restauranger kunde visa varifrån spriten har köpts och det är bra, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
Kontrollerna har i de flesta fall genomförts genom ett samarbete mellan livsmedelsinspektörer och tillståndshandläggare eller alkoholhandläggare. I några fall har representanter från Skatteverket och Polisen deltagit. Kontrollerna genomfördes under januari och februari 2016.
Det finns stora risker med att dricka alkohol av okänt ursprung. 2012 avled 22 personer efter att ha druckit falsk sprit i såld i Tjeckien.
Nio kommuner deltog, Åre, Stockholm, Linköping, Helsingborg, Uppsala, Örebro, Malmö, Södertälje och Norrköping. Totalt 87 restauranger kontrollerades i projektet.
Livsmedelsverket har inom OPSON-projektet samordnat och drivit projektet inriktat på spårbarhet på sprit på restaurang. OPSON-projektet är en multinationell insats i samverkan med Interpol och Europol. Syftet är att bekämpa organiserad brottslighet som ligger bakom livsmedelsbrott.
Vad kontrollerades?I första hand kontrollerades spårbarhet på sprit på restaurang, det vill säga om restaurangerna kunde visa att spriten kom från godkända leverantörer. Resultaten var över lag mycket bra. I ett fåtal fall upptäcktes icke godkända företag, misstänkt ombuteljering och bristande spårbarhet. www.livsmedelsverket.se
7 Apr 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen