Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Klassiskt recept till Irish Coffee-dagen

 
Klassiskt recept till Irish Coffee-dagenEnligt legenden så skapades Irish Coffee 1943 för att värma frusna resenärer. Den varma kaffedrinken sägs ha skapats vintern 1943 på Shannon Airport (Foynes Port) på Irland av Joseph ”Joe” Sheridan.


Sent en vinternatt 1943 tvingas ett plan vända om för att sätta sin besättning i trygghet. Restaurangen har stängt, men personalen med kocken Joe Sheridan i spetsen kallas tillbaka för att ta emot de oroliga och huttrande passagerarna och för att erbjuda dem något varmt och stärkande att dricka. De blandade då lite irländsk whiskey tillsammans med kaffet som sedan toppades upp med lättvispad grädde. 

Den varma kaffedrinken gjorde omedelbar succé. En av passagerarna ska senare ha tackat Joe för det underbara kaffet och frågat om det var så kallat ”Brazillian Coffee?”. Joe skall då ha replikerat: ”Nej, det är Irish Coffee!”
Irish Coffee
Ingredienser för 1 glas

4 cl Tullamore D.E.W. irländsk whiskey

2 tsk brunt farinsocker

1 ½ dl nybryggt starkt kaffe

Lättvispad grädde

Gör så här:

1. Värm glaset. Lägg i farinsocker och häll på whiskeyn. Häll på varmt kaffe. Rör så att sockret löser sig.

2. Toppa försiktigt med den lättvispade grädden som du häller över baksidan på en sked så att den lägger sig som ett lock.

3. Servera (utan sugrör).En lite längre story om hur drinken kom till samt två till recept finner du här.Källa och foto:  William Grant & Son