Jessica Frejs nya lättlästa julkokbok
16 Dec 2023
Laga julmat är en lättläst kokbok, där alla recept går att följa steg för steg i både text och bild. Ett viktigt stöd för den som av en eller annan anledning stöter på hinder i en traditionellt utformad kokbok.
– Det här är en sådan bok jag själv hade behövt när jag var yngre och tampades med läs- och skrivsvårigheter, säger Jessica Frej.
När hon började skolan så hamnade hon i en klass där hon blev mobbad, vilket ledde till att hon var frånvarande och missade starten på sin skolgång. När hon till slut fick byta skola så vågade hon inte berätta att hon hade problem med bokstäverna.
– Alla andra i klassen kunde redan läsa och skriva, och jag halkade efter. Jag knäckte inte riktigt koden förrän i vuxen ålder, när jag var 22 år och skrev min första kokbok. Det var då jag hittade motivationen att skriva.
Lukten av pepparkaka, glögg och nystekta köttbullar väcker minnen till liv. För många är traditionella smaker viktiga, medan andra gillar att förnya sitt julbord. I Laga julmat har Jessica Frej samlat både klassiska och moderna julbordsfavoriter.
– Jag tycker det är roligt att testa nytt på julen, men vill ändå behålla julkänslan. Äppelglöggen som finns med i boken är en av mina nya favoriter, säger hon.
Det är Jessica Frejs andra lättlästa kokbok
År 2021 kom hennes första lättlästa kokbok Laga mat, också den utgiven av LL-förlaget. Processen skiljer sig något från arbetet med en traditionell kokbok.
– Utmaningen har främst legat i ordval och formuleringar. Hur kan jag beskriva med få och lätta ord så att alla förstår och känner matglädje? Jag har funderat ett extra varv på om alla ingredienser verkligen är nödvändiga och om det finns något moment som kan förenklas mer, säger hon.
Efter releasen av förra boken Laga mat känner hon sig ännu mer motiverad att sprida matglädje till alla i behov av lättlästa recept:
– Jag har fått så fin respons! Människor med utmattningssyndrom har hört av sig och talat om att de älskar boken, folk har gett den till äldre föräldrar som har problem med minnet och SFI-lärare tipsar sina elever om den. Så det känns väldigt kul att få fortsätta med lättläst i Laga julmat!
Av: Annika Rådlund Källa och foto: LL-förlag
16 Dec 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning:
-
Människor som bakar mår bättre
Ny rapport visar fördelarna med att baka och vad som är mest populärt
-
Strawberry utökar i Skåne
Fastigheten renoveras nu till sin forna glans