Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

 
Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof  och Tor StålhandskeHusmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske. Krögaren och entreprenören Pontus Frithiof släpper nu sin andra bok, Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske. Boken är ett referensverk som de menar tar ett helhetsgrepp om vårt matarv och vår matkultur, från norr till söder med inslag från andra kulturer, som över tid blivit älskade rätter. 

Boken är stor och tung och innehåller personliga berättelser och 185 recept med klassiska smaker och råvaror. - Det ska vara ett referensverk som kan gå i arv, förklar Pontus Frithiof.

Både Pontus och Tor Stålhandske har gedigen erfarenhet av matlagning från några av Sveriges mest välrenommerade restauranger. Trots detta är det ändå husmanskosten de faller tillbaka till och som ligger till grund för inspirationen och som utgångspunkt i köket. HI boken delar de med sig av sina tips och favoriter.

– Jag har länge haft planer på ge ut ett referensverk om husmanskost som är en stor del av vårt arv och en kulturell skatt, som ligger mig varmt om hjärtat. Vår ambition är att lägga grunden och återinföra klassiska favoriter att tillaga hemma och inspirera kommande generationer att uppskatta husmanskost, som är en lyx både till vardags och fest, säger Pontus Frithiof.

Fokus ligger på nordisk matlagningskonst, omtyckta husmansrätter av fisk, kött, vilt, potatis samt desserter och bakverk. Från sydligaste Skåne till Lapplandsfjällen i norr.

Tor ansvarade framgångsrikt för husmanskosten på Operakällaren när Pontus upptäckte honom 2013, och sedan dess är han verksam som kock inom Pontus Group. Tor har tidigare även arbetat med att tillaga husmanskost på KB och varit kökschef på Storstad.

– Jag har alltid inspirerats av svensk matkultur, se hur den utvecklas över tid och hur den ständigt inspireras och tar intryck från nya kulturer. Att få möjligheten att belysa, förmedla samt bevara vårt matarv är viktigt för mig. Därför var det väldigt speciellt för mig att få producera mitt första alster tillsammans med Pontus, som vurmar för vårt kulinariska arv lika mycket som jag.

2004 gav Pontus ut sin första bok, Pontus by the Book, med design och koncept av Frankenstein Studio och fotografier tagna av fotografen Pål Allan. Boken utnämndes till ”Best Designed Cookbook in the World” av Gourmand World Cookbook Awards, samt belöndades med ”Silverägget” i den prestigefulla kommunikationstävlingen ”Guldägget”.


Husmanskost

Foto: Pål Allan
Formgivning: Frankenstein Studio
Text: Eric Lund
Recept: Pontus Frithiof & Tor Stålhandske

På lördag, 30 november, klockan 12.00 - 14.00 finns kockarna på NK Bokhandel, plan 4, och signerar böcker.
Från den 2 december 2019 och finns boken att köpa på Pontus restauranger och på pontusfithiof.com  

Av: Annika Rådlund Foto: Pål Allan