Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske
27 Nov 2019

Boken är stor och tung och innehåller personliga berättelser och 185 recept med klassiska smaker och råvaror. - Det ska vara ett referensverk som kan gå i arv, förklar Pontus Frithiof.
Både Pontus och Tor Stålhandske har gedigen erfarenhet av matlagning från några av Sveriges mest välrenommerade restauranger. Trots detta är det ändå husmanskosten de faller tillbaka till och som ligger till grund för inspirationen och som utgångspunkt i köket. HI boken delar de med sig av sina tips och favoriter.
– Jag har länge haft planer på ge ut ett referensverk om husmanskost som är en stor del av vårt arv och en kulturell skatt, som ligger mig varmt om hjärtat. Vår ambition är att lägga grunden och återinföra klassiska favoriter att tillaga hemma och inspirera kommande generationer att uppskatta husmanskost, som är en lyx både till vardags och fest, säger Pontus Frithiof.
Fokus ligger på nordisk matlagningskonst, omtyckta husmansrätter av fisk, kött, vilt, potatis samt desserter och bakverk. Från sydligaste Skåne till Lapplandsfjällen i norr.
Tor ansvarade framgångsrikt för husmanskosten på Operakällaren när Pontus upptäckte honom 2013, och sedan dess är han verksam som kock inom Pontus Group. Tor har tidigare även arbetat med att tillaga husmanskost på KB och varit kökschef på Storstad.
– Jag har alltid inspirerats av svensk matkultur, se hur den utvecklas över tid och hur den ständigt inspireras och tar intryck från nya kulturer. Att få möjligheten att belysa, förmedla samt bevara vårt matarv är viktigt för mig. Därför var det väldigt speciellt för mig att få producera mitt första alster tillsammans med Pontus, som vurmar för vårt kulinariska arv lika mycket som jag.
2004 gav Pontus ut sin första bok, Pontus by the Book, med design och koncept av Frankenstein Studio och fotografier tagna av fotografen Pål Allan. Boken utnämndes till ”Best Designed Cookbook in the World” av Gourmand World Cookbook Awards, samt belöndades med ”Silverägget” i den prestigefulla kommunikationstävlingen ”Guldägget”.

Foto: Pål Allan
Formgivning: Frankenstein Studio
Text: Eric Lund
Recept: Pontus Frithiof & Tor Stålhandske
På lördag, 30 november, klockan 12.00 - 14.00 finns kockarna på NK Bokhandel, plan 4, och signerar böcker.
Från den 2 december 2019 och finns boken att köpa på Pontus restauranger och på pontusfithiof.com
Av: Annika Rådlund Foto: Pål Allan
27 Nov 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Clarion Hotel Post firar med en sommarmarknad
"Det här kommer bli ett riktigt härligt party med det allra bästa vi har att bjuda på"
-
Konkurser inom hotell och restaurang ökar
"Vi ser ännu inget ljus i mörkret för svenska företag"
-
Gothia Towers firar 100-årig mötesplats
Nu besöker 2 miljoner människor Svenska Mässan Gothia Towers varje år
-
Recept: Pastasallad puttanesca med örtostcrème
Matig pastasallad med somriga smaker
-
Humlan har förvandlats till en blomstrande taqueria
Kocken Tal Borenshtein står bakom matkonceptet
-
Första uttagningen till Årets kock 2023 är klar
Dessa kockar går vidare i tävlingen:
-
Stockholms Bryggeridag arrangeras 27 maj
Stockholms Bryggeridag är en ny mässa med öl från hantverksbryggerier