Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Hotellet ska välkomna resenärer med flaggor i plåt

 
 • Landvetters nya flygplatshotell kommer att vara färdigbyggt till våren 2021.

  Landvetters nya flygplatshotell kommer att vara färdigbyggt till våren 2021.

 • Hotellets fasad har täckts med flaggor i plåt.

  Hotellets fasad har täckts med flaggor i plåt.

 • Gert Wingårdh, huvudansvarig arkitekt. Foto: Petter Berg.

  Gert Wingårdh, huvudansvarig arkitekt. Foto: Petter Berg.

 • Det internationella temat med flaggor går också igen i skärmtaket vid entrén. Illustration: Wingårdhs

  Det internationella temat med flaggor går också igen i skärmtaket vid entrén. Illustration: Wingårdhs

Föregående
Nästa
 
Till våren så kommer hotellet på Göteborg Landvetter Airport att stå klart, och nu har det monterats flaggor i form av 22 000 kg plåt på fasaden. Det är arkitektbyrån Wingårdhs som har gestaltat hotellet, där Gert Wingårdh varit huvudansvarig arkitekt.

Det är Swedavia är beställare av hotellet i Landvetter, de har under lång tid sett en ökad efterfrågan på terminalnära hotellrum och konferensmöjligheter på Göteborg Landvetter Airport. Ambitionen är att skapa en ny, attraktiv mötesplats för resenärer och besökare alldeles intill terminalen.

Det nya hotellet är också en viktig del i Swedavias strategi att utveckla en flygplatsstad på och omkring Landvetter, med lager- och logistikverksamheter, kontor, hotell, handels- och arbetsplatser. Med sin placering i anslutning till terminalen, butiker och restauranger så menar man att hotellet har ett perfekt läge.

Det vinnande förslaget tar nu form
Swedavia tog fram en kravspecifikation och år 2016 utlyste de en projekttävling avseende arkitekturen. Fem arkitektkontor fick tävla om att utforma hotellet och det var teamet från Wingårdhs som då presenterade det vinnande förslaget.

–Vi fick frågan från Swedavia om att presentera ett förslag på hotellet i Landvetter, då tog vi fram det som gått under arbetsnamnet Flag Hotel. Idéen till flaggorna fick jag en morgon när jag lyssnade på radion. Där berättade man om en kvinna som flytt från Ungern till Schweiz under andra världskriget, och den positiva känslan hon fick av att mötas av en Ungersk flagga i det land hon kom till. Den känslan av välkomnande vill vi att hotellgäster och resenärer på Landvetter också ska mötas av, säger Gert Wingårdh.

Teamet på Wingårdhs valde ett internationellt tema de kallar för “Öppet för världen”. Över hotellets entré skapas ett skärmtak som ska skydda alla gäster från väder och vind samt ge ett välkomnande intryck. Här fyller färgglada flaggor upp takytan.

Att hela tiden komma upp med nya idéer är en del av att arbeta som arkitekt, förklarar Gert Wingårdh.
–Man lägger sig bara ner, tittar upp mot himlen, och sedan kommer idéerna till en.

Hotellet kommer att omfatta 10 000 kvadratmeter fördelade på sju våningsplan. Miljöcertifiering av byggnaden kommer att ske i enlighet med BREEAM-SE. Hotellet ska drivas av Scandic Hotels. och ha 223 rum, lobby, restaurang, konferensmöjligheter samt en gym- och relaxavdelning


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Bevego och Swedavia