Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Han är vinnare av Sveriges Mästerkock 2019

 
  • Gabriel Jonsson vann Sveriges Mästerkock 2019 i TV 4. Foto: TV4/Meter

    Gabriel Jonsson vann Sveriges Mästerkock 2019 i TV 4. Foto: TV4/Meter

  • Gabriel Jonssons kokbok Från skog till bord utges av Bonnier Fakta i dag.

    Gabriel Jonssons kokbok Från skog till bord utges av Bonnier Fakta i dag.

Föregående
Nästa
 
 I går kväll gick finalen av Sveriges Mälsterkock 2019 av stapeln och det var Gabriel Jonsson tog hem segern efter spännande duell mot konkurrenten Wichudaporn Chaiyasaeng. De lyckades båda två fantastiskt bra med sina tre rätter som de skulle laga och servera, men Wichudaporn hade aldrig hört talas om Coeur de filet provençale, och därav fick hon inte fram den typiska smaksättningen som rätten har.

Byggkonsulten Gabriel Jonsson var väldigt nöjd med sin insats, han var lite missnöjd först med chokladkladdkakan som vare en del av desserten, men  enligt juryn var han den som hade bäst helhet över allta tre rätter som lagades i finalen - en skaldjursrätt, oxfilén och en dessert med choklad. 

Från Skog till bord
När Gabriel lagar mat är det skogens råvaror som agerar huvudperson: vilt, svamp och fisk kompletterat med säsongen grönsaker. Att ta tillvara på det som finns i skog och mark och laga mat med det årstiden bjuder är hans passion, vilket också är temat i hans kokbok. Gabriel är själv jägare och fick följa med sin pappa på sin första jakt när han var sju år gammal. Passionen för matlagning och kärleken till naturen gör Gabriel till en modern kock som uppmanar oss att använda mer av det vi har omkring oss i det svenska landskapet.

– Jag försöker att ära vilt och närproducerat så mycket jag kan. Jag har jagar sedan jag var liten och har tyckt att det saknas en kokbok som går efter säsongerna. Vilt är så klimatsmart och närproducerat det kan bli.

Eftersom avsnitten inte direktsänds i TV har han vetat om vinsten ett tag.
– Det känns helt otroligt, att äntligen kunna meddela hur allt gick.

Vinsten består av 250 000 kr och ett kokbokskontrakt. Boken är redan tryckt och klar och landar i bokhyllorna i dag. Den har fått namnet Från skog till bord  och både recept som han tävlat med under säsongen, men även nyframtagna recept och någrar av hans favoritrecept.
Boken och recepten är indelad efter säsong och den innehåller innehåller  även ett kapitel med tillbehör.Några exempel är: gös med confiterad palsternackspuré, grillad purjolök och brynt smör med mandel, ravioli med ramslök, ricotta och parmesan samt Gabriels personliga favorit rådjursfilé med potatiskroketter och rödvinssås. Han bjuder även på recept och tips för att laga klassiska såser och tillbehör från grunden, så som pasta och ketchup. 



Om Gabriel Jonsson

Ålder: 31
Familj: Sambon Olivia och labradoren Britta 
Bor: På Gotland men född i Eskilstuna
Yrke: Byggkonsult 
Favoritrecept: Rådjur med potatiskroketter och rödvinsås




Av: Annika Rådlund Foto: TV4/Meter och Bonnier Fakta 

Taggar

Kock Mat Tävling Nyheter