Han är vinnare av Sveriges Mästerkock 2019
4 Apr 2019
Byggkonsulten Gabriel Jonsson var väldigt nöjd med sin insats, han var lite missnöjd först med chokladkladdkakan som vare en del av desserten, men enligt juryn var han den som hade bäst helhet över allta tre rätter som lagades i finalen - en skaldjursrätt, oxfilén och en dessert med choklad.
Från Skog till bord
När Gabriel lagar mat är det skogens råvaror som agerar huvudperson: vilt, svamp och fisk kompletterat med säsongen grönsaker. Att ta tillvara på det som finns i skog och mark och laga mat med det årstiden bjuder är hans passion, vilket också är temat i hans kokbok. Gabriel är själv jägare och fick följa med sin pappa på sin första jakt när han var sju år gammal. Passionen för matlagning och kärleken till naturen gör Gabriel till en modern kock som uppmanar oss att använda mer av det vi har omkring oss i det svenska landskapet.
– Jag försöker att ära vilt och närproducerat så mycket jag kan. Jag har jagar sedan jag var liten och har tyckt att det saknas en kokbok som går efter säsongerna. Vilt är så klimatsmart och närproducerat det kan bli.
Eftersom avsnitten inte direktsänds i TV har han vetat om vinsten ett tag.
– Det känns helt otroligt, att äntligen kunna meddela hur allt gick.
Vinsten består av 250 000 kr och ett kokbokskontrakt. Boken är redan tryckt och klar och landar i bokhyllorna i dag. Den har fått namnet Från skog till bord och både recept som han tävlat med under säsongen, men även nyframtagna recept och någrar av hans favoritrecept.
Boken och recepten är indelad efter säsong och den innehåller innehåller även ett kapitel med tillbehör.Några exempel är: gös med confiterad palsternackspuré, grillad purjolök och brynt smör med mandel, ravioli med ramslök, ricotta och parmesan samt Gabriels personliga favorit rådjursfilé med potatiskroketter och rödvinssås. Han bjuder även på recept och tips för att laga klassiska såser och tillbehör från grunden, så som pasta och ketchup.
Om Gabriel Jonsson
Ålder: 31
Familj: Sambon Olivia och labradoren Britta
Bor: På Gotland men född i Eskilstuna
Yrke: Byggkonsult
Favoritrecept: Rådjur med potatiskroketter och rödvinsås
Av: Annika Rådlund Foto: TV4/Meter och Bonnier Fakta
4 Apr 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Byggstart för Hotell Polishuset
"Det är en mycket vacker byggnad med stora egenvärden, inte minst dess historia som polishus"
-
Fastfood & Café & Restaurant Expo arrangeras i Stockholm
Nytt för i år är "Flavour Journeys"
-
Var sjunde vågar inte göra sin röst hörd på jobbet
"Tystnadskultur gör att missförhållanden som ekonomiska oegentligheter eller sexuella trakasserier riskerar att inte komma upp till ytan"
-
Wedholms Fisk firar 40 år med gästspel av Johan Jureskog
"Med Johan vill vi gå så långt utanför den vanliga menyn som möjligt"
-
Recept: Mac n’ Cheese Fusion med het vitlök och krispig salvia
Pastarecept med cheddarostcréme
-
Pontus Frithiof at Bro Hof startar vid årsskiftet
"Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att skapa en plats som erbjuder en oslagbar upplevelse"
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"