Fredagskocken Mattias Larsson leder champagneweekend på hotell
25 Maj 2018
Sverige ligger på topplistan över de länder i världen som dricker mest champagne per capita. Trots det är det få som känner till hur väl den mytomspunna drycken passar som måltidsdryck. Det vill nu FredagskockenMattias Larsson, en av landets främsta kockprofiler, ändra på. Den 2 till 3 juni håller han i en bubblande helg på Körunda utanför Stockholm, dedikerad till några av de bästa champagnerna tillsammans med en femrättersmeny.
– Sverige är ett champagneälskande land. De senaste tio, tjugo åren har champagnen gått från en lyxprodukt för några utvalda få till att få en nästan folklig status. De flesta dricker den som en välkomstdryck före maten, vilket är utmärkt. Men champagne fungerar nästan ännu bättre som måltidsdryck, säger Mattias Larsson.
Hemligheten ligger delvisi syran, menar Mattias Larsson. Champagnens komplexa smak gör den väldigt flexibel. Därtill kommer kolsyrans bubblor, som rensar smakpaletten mellan måltiderna. På Körunda kommer Mattias Larsson att bjuda på champagne från det klassiska champagnehuset Bollinger, som med sitt sortiment av fylliga exemplar lämpar sig särskilt väl till även kraftfull mat.
- Med Bollinger kan vi erbjuda gästerna champagne av riktig toppkvalitet. Gästerna kommer att få njuta av deras förmåga att balansera både elegans och kraft på ett fantastiskt sätt, säger Mattias Larsson.
Dagen inleds med en föreläsning och provning, där deltagarna får lära känna den mytomspunna dryckens olika nyanser. Någon förkunskap är inte nödvändig.
– Det här är en alldeles särskild upplevelse som vi vill erbjuda våra gäster. Människor söker ofta efter något som adderar kunskap och djup till deras njutning. Att komma hem till oss och dricka champagne under den första riktiga sommarhelgen är ett perfekt sådant tillfälle, säger Lotta Wahlstedt, som driver Körunda.
25 Maj 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok