Fem stora hotelltrender 2024
25 Feb 2024
–Även om många hushåll kämpar med ökade levnadskostnader och en orolig omvärld så är behovet att komma bort och koppla av fortsatt starkt, inte minst eftersom många hotell varit duktiga i att anpassa sina erbjudanden till nya förutsättningar och hittat nya upplägg som passar gästernas plånböcker. Vi ser också att utländska besökare fortsätter att komma i hög utsträckning, inte minst på grund av den fortsatt svaga svenska valutan, vilket skapar förutsättningar för ännu fler gästnätter 2024,” säger Anna Övergaard, Marknadschef på Countryside Hotels.
Fem svenska hotelltrender 2024
1. Vill ha mer än mat och boende
Från att det historiskt sett varit mycket fokus på boende och mat så söker gäster nu allt mer nya upplevelser. Det handlar dels om att få upplevelser på boendet, som vinprovning eller matlagningssessioner och dels om möjligheter till aktiviteter i omgivningarna, exempelvis friluftsliv med vandring och cykling. För att möta detta jobbar många hotell nu mer aktivt för att göra dessa aktiviteter tillgängliga för gäster och även hitta nya aktiviteter.
2. Kortare framförhållning
Kanske är det en osäker omvärld och osäkerhetsfaktorer kring privatekonomi som får allt fler gäster att boka sina vistelser med kortare framförhållning. Det märks även på konferenssidan där många har kortare framförhållning i sina bokningar och väljer mer sparsamma upplägg, exempelvis fler dagskonferenser och mer restriktiv hållning till att bjuda på exempelvis alkohol.
3. Priset blir viktigare
Hotellen märker att många hushåll har fortsatt mindre i plånboken och väljer mer sparsamma upplägg med exempelvis färre antal nätter och mindre omfattande paket där exempelvis 2-rätters middagar ersätter 3-rättersupplägg. Dock märker många hotell att gäster väl på plats i högre utsträckning gärna unnar sig något litet extra, som en extra maträtt eller en drink till rummet.
4. Fler dagar i veckan
För att få bättre ekonomi i verksamheterna väljer många hotell att titta på delar där det finns outnyttjad potential. Söndagar faller in i den kategorin då många hotell historiskt haft lägre beläggning denna dag. Därför har många skapat populära söndagspaket, där gästerna sover över och tar ledigt från jobbet på måndag förmiddag och får en bra start på veckan. Det är ett sätt att möta gästers efterfrågan på billigare alternativ samtidigt som hotellens kapacitet utnyttjas mer optimalt.
5. Tillbaka till landsbygden
Hotellen märker också hur fler gäster i oroliga tider och en turbulent omvärld sätter större värde på att få avkoppling på landsbygden utanför storstäderna. Natursköna lägen med vilsam puls blir allt mer eftertraktat samtidigt som gästerna också sätter allt större värde på ett varmt, personligt och mänskligt bemötande, möjligtvis som kontrast till den ökade digitalisering de ofta möter i sin vardag.
25 Feb 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Rörstrand utökar serien Swedish Grace Winter
Nya servisdelar för servering under vintern och inför julen
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning: