Bygger saluhall i Godisfabriken
27 Apr 2019
- Vi vet att Gävleborna länge har önskat sig en saluhall och nu kan vi äntligen bidra till det, säger Peter Simryd på Gavlegårdarna.
Efter två års förhandling och projektering kan Gavlegårdarna nu presentera den första kommersiella hyresgästen i Godisfabriken, stadsdelen på Läkeroltomten i Gävle. När bolaget frågat Gävleborna vad de helst vill ha för utbud i de nya kvarteren är saluhall ett återkommande svar. Genom åren har det också funnits många rykten om etableringar av just en saluhall på flera adresser, Rådhuset är bara en av dem.
Den saluhall som Gavlegårdarna nu bygger i Godisfabriken är belägen vid stadsdelens främsta mötesplats – torget – på samma plats där den tidigare packhallen fanns. Bland annat kommer de lokala gourmanderna Diléns att flytta in.
- Vår avsikt var att behålla packhallen för en sådan här typ av verksamhet, men den hade för dålig kvalitet. Nu skapar vi istället en specialanpassad byggnad för Diléns behov, men som behåller den tidigare karaktären. Saluhallen får goda möjligheter till inlastning och rum för både beredning och tillagning, säger Peter Simryd, lokalmäklare på Gavlegårdarna.
Saluhallen kommer att innefatta manuell försäljning av kött, fisk, fågel, ost och färdigmat. En restaurang och bistro med öppet kök får också en uteservering i kvällssol ut mot torget.
- Saluhallen ger oss allt vi behöver. I rökeriet kan vi ta hand om fisk och kött, vi kan förädla vår egen salami och parmaskinka. I fågeldisken kommer vi att erbjuda både kyckling, kalkon, anka och vildfågel. Vår affärsidé bygger på hantverk. Vi vill visa vårt arbete och de glasade ytorna gör att besökarna kommer att se det vi gör, samtidigt som de kan gå omkring och låta sig inspireras av vårt utbud, förklarar Mikael Dilén.
Förutom delidiskar och restaurang kommer saluhallen också att omfatta ett morgonöppet surdegsbageri. Mikael och Charlotte Dilén, båda med mångårig erfarenhet från detaljhandel, kommer att anställa flera nya medarbetare i och med att verksamheten växer. De planerar redan för både vin- och matprovningar, eftermiddagsbubbel med delitallrikar på helgerna samt andra events.
- Diléns har en tydlig idé där inspiration hämtas från bland annat Urban Deli och Cajsa Warg. De vill skapa en matupplevelse där hela kedjan från bonde till tallrik ingår, säger han.
- Visionen för Godisfabriken är att bygga en hållbar stadsdel med liv och rörelse under dygnets alla timmar. Vi är övertygade om att Diléns med sitt kunnande och goda renommé kommer att ge både stadsdelen och hela Gävle en ny destination.
Den nya saluhallen beräknas stå klar till årsskiftet 2021-2022, men byggstarten är satt till första kvartalet 2020.
27 Apr 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Albin Edberg blir kulinarisk ledare på Carotte
"Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och komma med nya idéer"
-
Märkligaste rumservice-beställningarna i år
...och ovanliga prylar upphittade på hotellrummen:
-
Elite Hotel Frost öppnar till våren
"Vi ser fram emot att öppna våra dörrar och dela denna magiska plats"
-
Nordic Organic Food Fair & Natural Beauty & Health Show arrangeras 9-10 oktober
"Mässan är den perfekta plattformen för att upptäcka nya produkter, omvärldsbevakning och nätverka med ledande varumärken och leverantörer"
-
Kanelbullens historia
...och tips på hur man kan använda överblivna kanelbullar.
-
Nytt servicekoncept till Kista Science Tower
Nya restaurangen och konferensanläggningen beräknas öppna i maj 2025.
-
Lagerhaus lanserar ny satsning för företagskunder
Lagerhaus kommer att kunna erbjuda faktura direkt i butik samt beställningar online genom en ny e-handel för företag.