Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Bygger saluhall i Godisfabriken

 
Bygger saluhall i GodisfabrikenEn saluhall med restaurang, chark, bistro och uteservering kommer att byggas i Gävle. Gävle kommer nu att få en 650 kvadratmeter stor saluhall som byggs av Gavlegårdarna i Godisfabriken.
- Vi vet att Gävleborna länge har önskat sig en saluhall och nu kan vi äntligen bidra till det, säger Peter Simryd på Gavlegårdarna.

Efter två års förhandling och projektering kan Gavlegårdarna nu presentera den första kommersiella hyresgästen i Godisfabriken, stadsdelen på Läkeroltomten i Gävle. När bolaget frågat Gävleborna vad de helst vill ha för utbud i de nya kvarteren är saluhall ett återkommande svar. Genom åren har det också funnits många rykten om etableringar av just en saluhall på flera adresser, Rådhuset är bara en av dem.

Den saluhall som Gavlegårdarna nu bygger i Godisfabriken är belägen vid stadsdelens främsta mötesplats – torget – på samma plats där den tidigare packhallen fanns. Bland annat kommer de lokala gourmanderna Diléns att flytta in. 

- Vår avsikt var att behålla packhallen för en sådan här typ av verksamhet, men den hade för dålig kvalitet. Nu skapar vi istället en specialanpassad byggnad för Diléns behov, men som behåller den tidigare karaktären. Saluhallen får goda möjligheter till inlastning och rum för både beredning och tillagning, säger Peter Simryd, lokalmäklare på Gavlegårdarna.

Saluhallen kommer att innefatta manuell försäljning av kött, fisk, fågel, ost och färdigmat. En restaurang och bistro med öppet kök får också en uteservering i kvällssol ut mot torget.

- Saluhallen ger oss allt vi behöver. I rökeriet kan vi ta hand om fisk och kött, vi kan förädla vår egen salami och parmaskinka. I fågeldisken kommer vi att erbjuda både kyckling, kalkon, anka och vildfågel. Vår affärsidé bygger på hantverk. Vi vill visa vårt arbete och de glasade ytorna gör att besökarna kommer att se det vi gör, samtidigt som de kan gå omkring och låta sig inspireras av vårt utbud,  förklarar Mikael Dilén.

Förutom delidiskar och restaurang kommer saluhallen också att omfatta ett morgonöppet surdegsbageri. Mikael och Charlotte Dilén, båda med mångårig erfarenhet från detaljhandel, kommer att anställa flera nya medarbetare i och med att verksamheten växer. De planerar redan för både vin- och matprovningar, eftermiddagsbubbel med delitallrikar på helgerna samt andra events.

Peter Simryd på Gavlegårdarna är glad och stolt över den nya och lokala satsning som nu blir den första kommersiella etableringen för Godisfabriken.

- Diléns har en tydlig idé där inspiration hämtas från bland annat Urban Deli och Cajsa Warg. De vill skapa en matupplevelse där hela kedjan från bonde till tallrik ingår, säger han.

- Visionen för Godisfabriken är att bygga en hållbar stadsdel med liv och rörelse under dygnets alla timmar. Vi är övertygade om att Diléns med sitt kunnande och goda renommé kommer att ge både stadsdelen och hela Gävle en ny destination.

Den nya saluhallen beräknas stå klar till årsskiftet 2021-2022, men byggstarten är satt till första kvartalet 2020.


Av: Annika Rådlund. Källa och foto: Gavlegårdarna