Boksläpp: Historien om Agnar Meurling - kändiskrögare i Stockholm och Åre
27 Dec 2023
Under första halvan av förra seklet ägde och drev Agnar Meurling åtta restauranger och hotell i Stockholm och Åre, bland annat Restaurant Rosenbad, som han startade. Det blev snabbt en mötesplats för politiker, konstnärer och författare. Publicistklubben huserade i lokalerna – och Agnar blev medlem. Han var tidig med att se fjällturismens möjligheter och hans favorithotell Åregården hade många namnkunniga gäster.
Ett av skälen till hans restauranger blev så populärt att han inte brydde sig om kostnaden. Han var källarmästare, inte affärsman. Han ville att restaurangerna skulle vara ombonade och satsade stort på konst. Isaac Grünewald var en av konstnärerna vars verk prydde restaurangerna. Agnar blev även riddare av Vasaorden. Han var en kändis och fick helsidor i dåtidens dagstidningar.
I dag är det få som vet vem Agnar Meurling var. Men han lever kvar genom Tyra och Agnar Meurlings Stiftelse, som han grundade tillsammans med sin hustru. Stiftelsen delar varje år ut stipendier till unga talanger i hotell- och restaurangbranschen, stipendier som gör att de kan utbilda sig på prestigeskolor utomlands.
Den före detta bokhandlaren Lars-Åke Svensson har kartlagt Agnar Meurlings liv och gärning, från det att han som tonåring gick till sjöss tills han 1944 dog som en förmögen man, 65 år gammal. Albin, en av Agnar Meurlings bröder, var farfar till författaren Lars-Åkes livskamrat Karin.
27 Dec 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Rörstrand utökar serien Swedish Grace Winter
Nya servisdelar för servering under vintern och inför julen
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen: