Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Boksläpp: Historien om Agnar Meurling - kändiskrögare i Stockholm och Åre

 
Boksläpp: Historien om Agnar Meurling - kändiskrögare i Stockholm och ÅreEkerlids Förlag som ger ut böcker inom affärs- och samhällslitteratur, memoarer och biografier, har nu gett ut en bok om krögaren Agnar Maurling.

Under första halvan av förra seklet ägde och drev Agnar Meurling åtta restauranger och hotell i Stockholm och Åre, bland annat Restaurant Rosenbad, som han startade. Det blev snabbt en mötesplats för politiker, konstnärer och författare. Publicistklubben huserade i lokalerna – och Agnar blev medlem. Han var tidig med att se fjällturismens möjligheter och hans favorithotell Åregården hade många namnkunniga gäster.

Ett av skälen till hans restauranger blev så populärt att han inte brydde sig om kostnaden. Han var källarmästare, inte affärsman. Han ville att restaurangerna skulle vara ombonade och satsade stort på konst. Isaac Grünewald var en av konstnärerna vars verk prydde restaurangerna. Agnar blev även riddare av Vasaorden. Han var en kändis och fick helsidor i dåtidens dagstidningar.

I dag är det få som vet vem Agnar Meurling var. Men han lever kvar genom Tyra och Agnar Meurlings Stiftelse, som han grundade tillsammans med sin hustru. Stiftelsen delar varje år ut stipendier till unga talanger i hotell- och restaurangbranschen, stipendier som gör att de kan utbilda sig på prestigeskolor utomlands.

Den före detta bokhandlaren Lars-Åke Svensson har kartlagt Agnar Meurlings liv och gärning, från det att han som tonåring gick till sjöss tills han 1944 dog som en förmögen man, 65 år gammal. Albin, en av Agnar Meurlings bröder, var farfar till författaren Lars-Åkes livskamrat Karin.


Av: Annika Rådlund Källa: Ekerlids Förlag