Allmänna råd om allas ansvar förlängs till 30 september
16 Jun 2021
Enligt de allmänna råden bör individer bland annat stanna hemma vid symtom på covid-19, begränsa nya nära kontakter, arbeta hemifrån så ofta det är möjligt samt hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel.
– Det är fortsatt viktigt att alla gör anpassningar i sin vardag för att minska risken för smittspridning. Samma sak gäller för verksamheter, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Alla verksamheter i Sverige ska samtidigt säkerställa att de vidtar lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19. Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till personer i riskgrupper.
Råden ses över kontinuerligt och kommer att anpassas i takt med att det epidemiologiska läget förändas.
Alla verksamheter
- Åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19 kan till exempel vara att verksamheten:
- sätter upp information till medlemmar, personal, kunder med mera
- markerar avstånd på golvet, möblerar om eller på annat sätt skapar utrymme för att undvika trängsel
- erbjuder digitala alternativ
- erbjuder möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuder handdesinfektion
- bestämmer ett maximalt antal personer som får vistas samtidigt i lokalen
- anpassar öppettiderna.
Arbetsplatser
Alla arbetsplatser bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa dessa föreskrifter och allmänna råd. Sådana åtgärder kan till exempel vara att:
- uppmana personal att arbeta hemifrån när så är möjligt och erbjuda förutsättningar för det
- använder digitala alternativ eller skjuter upp tjänsteresor, konferenser och liknande arrangemang
- ge anställda möjlighet att hålla avstånd till varandra, till exempel vid möten, i fikarum och i omklädningsrum
- ge anställda möjlighet att regelbundet tvätta sina händer med tvål och vatten eller använda handdesinfektion.
Av: Annika Rådlund Källa: Folkhälsomyndigheten
Foto: Getty Images
16 Jun 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning:
-
Människor som bakar mår bättre
Ny rapport visar fördelarna med att baka och vad som är mest populärt
-
Strawberry utökar i Skåne
Fastigheten renoveras nu till sin forna glans