Årets Viltkock koras
16 Jan 2019
Rolf Salomonsson som är ledamot i Svenska Viltmatakademin och ansvarig för Årets Viltkock och Årets Vitlmatrestaurang. berättar hur uttagningen till finalen gått till:
– I samband med tävlingen Årets Viltmatrestaurang 2018 kunde man också skicka in ett recept på en vildsvinsrätt. Det receptet bedömdes av samma jury som korade Årets Viltmatrestaurang. Ur de inskickade recepten valdes sedan två finalister ut.
De två recepten som valdes ut stod Emil Lindfors från restaurang Bryggargatan i Skellefteå och Emil Hedblom från restaurang Buustamon i Åre för och de skulle mötas i finalen.
–Emil Hedblom från Buustamon i Åre har av olika anledningar tvingats ställa in sitt deltagande i finalen. Ersätter gör Björn Olfenius från Färna Herrgård. Färna Herrgård var en av två restauranger som fick hedersomnämnande vid tävlingen Årets Viltmatrestaurang som Lux Dag för Dag i Stockholm vann.
Bakom priset Årets Viltkock står Viltmatakademin, som tillsammans med Eriksberg och Svenska Jägareförbundet vill höja intresset och kunskapen om viltkött. Juryns ordförande är Gert Klötzke.
–Anledningen till att vi valde vildsvin som huvudråvara är att det finns och skjuts väldigt mycket vildsvin och att vi på detta sätt vill bidra till ett bra omhändertagande av detta vilt, förklarar Rolf Salomonsson.
Så här går finalen till:
På förmiddagen den 2 februari tillagar de två finalisterna sina vildsvinsrätter från sina vinnande recept. Dessa serveras för juryn klockan 12.30. Direkt därefter påbörjar de sina rätter som är komponerade med råvaror från en råvarukorg. Varje tävlande ska tillaga 20 portioner vardera som serveras i restaurangen klockan 19.30.
Juryn sammanträder. Prisutdelningen sker kl. 21.30.
Svenska Viltmatakademins vision är att allt vilt från de svenska skogarna kommer konsumenten tillgodo och målet för Svenska Viltmatakademins arbete och engagemang är att nå ”Viltmat på var mans tallrik”.
Akademin vill sprida kunskap om viltets hantering och goda användning, från dess naturliga livsmiljö till matbordet. Akademin vill även initiera nytänkande och vara ett aktivt och fritt diskussionsforum i syfte att förbättra kvalitén i hela viltkedjan.
Av: Annika Eådlund Källa: Svenska Jägareförbundet och
Rolf Salomonsson
16 Jan 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"