Skolkök KRAV-märker
13 Feb 2015
– Det är kul att visa att det som skolkök går att komma så högt. Förra året hade vi 99 % KRAV och i år 100 %. Vi skickar tillbaka allt som inte är ekologiskt till leverantören, säger Håkan Olsson, köksansvarig på skolan.
Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Fler godkända råvaror ger fler KRAV-märken.
– Att KRAV-certifiera sitt skolkök är ett bra sätt att visa för barnen och deras föräldrar att skolan jobbar för en hållbar framtid och bättre hälsa. De tre märkningsnivåerna gör att man kan börja på en längre nivå och sedan successivt öka andelen märkta råvaror, säger Johan Cejie försäljningschef på KRAV.
Skolan serverar frukost, lunch och mellanmål till 500 personer varje dag.
– Vi klarar oss på den budget som andra skolkök har genom att laga mat från grunden och allt på plats. Vi har även fått ner svinnet mycket. Barnen får äta hur mycket de vill, men de får inte kasta, säger Håkan Olsson.
Det här är KRAV:
Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.
- Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
- Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
- Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter
En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Idag finns cirka 800 KRAV-märkta restauranger i Sverige.
13 Feb 2015
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok