Sveriges första lärlingsutbildning för restaurang
9 Dec 2014
Sveriges första lärlingsutbildning för restaurangpersonal inom servis har nyligen sett dagens ljus i Göteborg.
– Restaurangskolorna lär ut en förlegad bild av yrket, men nu blir det ändring på det, säger Elsa Jacobsson, utbildningsansvarig för pilotprojektet.
Restauranggruppen Avenyfamiljen i Göteborg kommer som första medverkande arbetsgivare till att börja med ta emot upp till femton lärlingar.
Elsa Jacobssons idé med den nystartade lärlingsutbildningen för servispersonal som precis dragit igång under Göteborgsregionens Vuxenutbildnings paraply handlar om att skapa en utbildning som på allvar leder till att de som brinner för yrket får en riktig chans att få in en fot på en arbetsplats.
– Restaurangskolorna lyckas tyvärr dåligt med den uppgiften. Man lär ut en förlegad bild av hur yrket fungerar idag. Det ställs helt andra krav idag på restaurangpersonal, och att som nu skicka ut elever som inte lärt sig rätt saker är inte sjyst, säger Elsa Jacobsson.
Lärlingsutbildningen är den första i sitt slag i Sverige, och den innebär att de antagna under ett års tid med minst 70 procent praktik på arbetsplatsen, och utbildningen är studiemedelsberättigad.
Att ett lärlingssystem i restaurangbranschen saknats även i branschen råder det inget tvivel om. Avenyfamiljen, Göteborgs ledande restauranggrupp, kommer som första arbetsgivare att medverka i det unika pilotprojektet för lärlingar:
– Vi är så stora nu att vi måste hitta nya kreativa lösningar för att hitta rätt personer. I första skedet kan vi ta emot tio-femton personer. Slår detta väl ut är tanken att gå vidare även med en kocklärlingsutbildning, säger Tobias Hamberg VD för Avenyfamiljens verksamheter på Tredje Långgatan.
När Avenyfamiljen tidigare i höstas öppnade flera nya restauranger på Tredje Långgatan i Göteborg lade man upp en egen jobbsökarsajt, 200jobb.se på nätet. Men med ett dussin restauranger i drift är behovet av bra och kunnig personal ständigt aktuellt. Därför har Avenyfamiljen tagit emot Elsa Jacobssons idé med en lärlingsutbildning för servispersonal med öppna armar.
– Det har allmänt varit för dålig koppling mellan bransch och utbildning, där skolorna lever kvar i en teoretisk värld med vita dukar och tranchering på schemat. Det har inte så mycket med modern restaurangkultur att göra, och servicebegreppet har förändrats väldigt mycket. Vi tror jättemycket på den här nya lärlingsutbildningen, säger Tobias Hamberg.
9 Dec 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok