KOKA blev Årets krog 2014
4 Nov 2014
Motiveringen löd:
-Restaurangens kök och matsal sprider ett ljus över hela landet. Gästen är i centrum och menyn byggs på regionala råvaror. Ett vägval gjordes för att hålla kvar ambition och kvalité. En pånyttfödelse har ägt rum som manar till eftertanke.
Årets Krog är. Koka i Göteborg
Måndagen den 3 november så samlades Sveriges förenade restaurangelit på en fantastisk gala på Cirkus. Restauranggalan är en årligen återkommande gala där RS (Restaurang & Storkök) tillsammans med en jury delar ut priser till restauranger, leverantörer och personer som berett extra mycket för branschen under det gångna året.
- Vi är enormt stolta och hedrade över att få ta mot det här priset, säger Björn Persson. Det var som ni kanske förstår ingen självklarhet att stänga ner en restaurang som Kock & Vin. Vi förstod såklart att vi måste lämna från oss stjärnan i Guide Michelin och topplatser i diverse andra guider. Men alternativet var att vi inte skulle kunna vara lika drivande och nyskapande längre och det var inte heller ett särskilt bra alternativ. På något vis så kändes det gamla arbetssättet som en rest från gamla tider när kyparen skulle stå och bocka och buga vid bordet och vara en del av en gammal pjäs om herrskap och tjänstefolk. Det kändes helt enkelt inte så fräscht. Det är därför extra roligt att vi nu redan 6 månader efter vi öppnade Koka fått ta mot priset för Årets Krog. Lyckan är fullständig och nu hoppas vi verkligen att alla skall få upp ögonen på allvar för den Moderna Västsvenska Gastronomin som vi står för.
Dessa vann i övriga kategorier:
Årets Hälsokoncept - Kalf & Hansen, Stockholm Juryns motivering: Aptiten ökar när man kliver in genom dörren. Hälsan gynnas av vällagad mat, tillredd på ekologiska råvaror som följer årstiden och har nordisk karaktär. Här sitter man gärna tätt och blir mätt, glad och tacksam. | |
Årets Innovatör - Mathias Dahlberg Juryns motivering: Med känsla för affärsmässighet, nyskapande kök och kreativa måltider av högsta kvalitet har denna innovatör nått ut till gästerna och branschen på ett sätt som saknar motstycke. | |
Årets Barkoncept - Tweed, Stockholm Juryns motivering: När ingen trodde att det kunde bli bättre, lade personalen in en ny växel och växte ytterligare. Med hög servicenivå och brinnande intresse för allt som kan bjudas i ett glas, får gästerna en fulländad helkväll i baren. Här finns konsekvens, innovation och tradition. Vinnaren ger renässans åt barlivets och dryckeskonstens sociala och kulturella dimensioner. | |
Årets Smaksättare - Lux Dag för Dag, Stockholm Juryns motivering: Här finns en helhetssyn på både människa och miljö, dessutom smak för livets goda ur många aspekter. Menyn erbjuder kulinariska och kulturella upplevelser med lokal utgångspunkt i ett hållbart perspektiv. | |
Årets Framtidslöfte - Maya Samuelsson Juryns motivering: Med aldrig sinande energi och bestämd målmedvetenhet har denna kandidat intagit tävlingsarenorna. Disciplinen och siktet är ställda mot stjärnorna i en vandring från klarhet till klarhet. | |
Årets Klassiker - Stadshuskällaren, Stockholm Juryns motivering: Utan Årets Klassiker – en trappa ner – skulle stadens silhuett stå sig slätt. Som ringar på vattnet sprids härifrån ryktbarheten om det svenska kökets toppklass och världen häpnar över den kulinariska konsten när det bjuds till festernas fest. | |
Årets Krogmiljö är Printz i Stockholm Juryns motivering: I en unik och nyskapande miljö, står råvaran och det närproducerade i centrum. Folklig mat och dryck har tagits till nya nivåer. Här finns enkelhet och snabbhet men också elegans och förfining. Oavsett plånbok, tid, vardag eller fest, så finns här en välkomnande miljö som passar många. | |
Årets Hållbara krog - Jazzköket, Östersund Juryns motivering: Här finns en helhetssyn på både människa och miljö, dessutom smak för livets goda ur många aspekter. Menyn erbjuder kulinariska och kulturella upplevelser med lokal utgångspunkt i ett hållbart perspektiv. | |
Årets Sommelier - Patrik Strömsten Juryns motivering: Högst imponerande. Högst informerande. Högst initierad. Vinnaren förenar frihet med finess och sprider njutning kring mat och dryck. Årets sommelier höjer sig över mängden och drar sig inte för att slå upp på toppen. | |
Årets Leverantör - Skånemejerier Juryns motivering: Med fokus på det professionella köket har leverantören nått stora framgångar på marknaden. Långsiktiga relationer och hållbarhet är prioriterade områden för detta företag med rötter i södra Sverige. | |
Årets Matsalsteam - Upper House, Göteborg Juryns motivering: Ambitionen med matsalsarbetet är hög, tydlig och konsekvent. Det handlar inte bara om en gäst, inte heller om en medarbetare. Det handlar om att alla gäster får uppmärksamhet och service av hela matsalsteamet på högsta klass. | |
Årets Krögare - Malin Söderström Juryns motivering: Årets krögare tvekar inte att anta utmaningar och genomföra dem med hjärta och professionalitet. Här framträder förmågan att möta en hög gästgenomströming med hög kvalitet på mat och service, som är en inspiration för alla i branschen. Årets krögare bidrar även till att sprida svensk gastronomi inom och utom landets gränser. | |
Årets Krog - Koka, Göteborg Juryns motivering: Restaurangens kök och matsal sprider ett ljus över hela landet. Gästen är i centrum och menyn byggs på regionala råvaror. Ett vägval gjordes för att hålla kvar ambition och kvalité. En pånyttfödelse har ägt rum som manar till eftertanke. | |
RS Hederspris - Monica Sander Juryns motivering: Att utveckla gastronomin i Sverige har inte bara varit ett jobb för årets hederspristagare - det har under lång tid varit en livsgärning. Hon har inspirerat till utvecklingen framåt med entusiasm och ett stort engagemang. Detta förhållningssätt har givit vår bransch ett ovärderligt stöd och uppmuntran till att utveckla svensk gastronomi till den position där den befinner sig idag! . | |
4 Nov 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok