Brekeriet tog hem priset Årets Ölutvecklare
4 Nov 2014
Det blev det skånska mikrobryggeriet Brekeriet som tog hem priset Årets Ölutvecklare som, för fjärde året i rad, delades ut på Restauranggalan igår kväll. Utmärkelsen, instiftad av Carlsberg Sverige, är framtagen för att uppmärksamma och främja en person, ett företag eller en organisation som, på ett inspirerande och engagerande sätt, aktivt arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen.
Årets Ölutvecklare var ett av de priser som igår delades ut på Restauranggalan igår kväll. Vinnare blev det skånska mikrobryggeriet Brekeriet, grundat av bröderna Fredrik, Christian och André Ek. Brekeriet är ett av de få bryggerier i Sverige där ölet uteslutande jäses med vildjäst och/eller bakterier. De andra nominerade i år var: c/o Hops, Det Lilla Köksbryggeriet och Gamla Enskede bryggeri.
– Vi startade ölimportfirman Brekeriet 2010 och kämpat med målet att någon gång starta eget bryggeri. Allt hårt jobb vi har lagt ned har gett frukt. Drömmen blev sann 2012 då vårt skånska lantöl började bryggas i Djurslöv i Skåne. Vi är oerhört stolta över utmärkelsen. Vår önskan har alltid varit att främja ölkulturen och öka medvetenheten om annorlunda och bra öl hos gemene man. Detta pris är ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll, säger André EK, på Brekeriet.
Juryns motivering
”Årets vinnare och Ölutvecklare säger själva att deras önskan är att främja ölkulturen och medvetenheten om annorlunda och bra öl hos gemene man. Juryn kan inte annat än hålla med.
Från importör till bryggeri, och inte vilket bryggeri som helst. På bara två år har de lyckats etablera sig som ett nyskapande, lustfyllt och kvalitativt bryggeri som utvecklar den svenska ölkulturen. De tre bröderna har med jästen som främsta vapen lyckats flytta fram frontlinjen för hur öl kan bryggas och smaka – inte bara i Sverige utan även utanför rikets gränser.”
För att utse Årets Ölutvecklare är det flera områden som juryn bedömer som viktiga. Dessa är nytänkande, kunskap, utbildning, passion, kommunikation, smak och kvalité. Priset, förutom äran, är en statyett och ett inspirationsstipendium.
Se fler vinnare från Restauranggalan här: www.restauranggalan.se.
4 Nov 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen