Uppdaterade miljökrav för storkök
4 Apr 2014
Sett ur ett livscykelkostnadsperspektiv är det relevant att efterfråga energieffektiv utrustning och produkter av god kvalitet.
- När man köper en apparat köper man också en energi- och underhållskostnad. Det kan bli en stor del av totalkostnaden under utrustningens livstid. Därför är det viktigt med en ordentlig behovsanalys och rätt dimensioneringar. Användarnas beteende påverkar också energianvändningen i viss grad”, säger Ylva Svedenmark, projektledare för upphandlingskriterierna för storkök på Miljöstyrningsrådet.
Miljökraven innefattar upphandlingskriterier med tillhörande förslag på verifikat. De första kraven på miljöanpassad storköksutrustning togs fram 2009. Kriterierna täcker in områdena diskmaskiner, kyl- och frysskåp, kokgrytor, ugnar, spisar, stekbord samt eluppvärmda tallriksdispensers och vagnar. Kraven kan användas vid upphandling av enstaka utrustningar eller vid nybyggnation och ombyggnation av storkök.
- Det är viktigt att ställa krav på energieffektiv utrustning och produkter av god kvalitet vid inköp. Storköksutrustning är designad för intensiv användning och för en lång livslängd”, säger Ylva Svedenmark.
Inom området är det dock inte alltid så enkelt att ställa miljö- och energikrav. I stort så saknas det gemensamma mätmetoder för energianvändning. När tillverkarna testar enligt egna standarder är det svårt att på ett rättvisande sätt jämföra utrustningen i en upphandling. För kyl- och frysskåp samt kokgrytor finns fungerande mätstandarder för energiprestanda. Även LCC-kalkyl finns utvecklad för kyl- och frysskåp. I andra fall handlar det om att ställa krav på olika typer av energi- och vattenbesparande funktioner.
Inom EU Ecodesign utvecklas för närvarande lagkrav och standarder kring energianvändningen hos diskmaskiner samt kyl- och frysskåp för storköksbruk, så kallad professionell utrustning. Dessa är dock ännu inte beslutade om eller integrerade i Miljöstyrningsrådets krav.
Förutom krav relaterade till minskad användning av energi och vatten finns krav på utrustningens kemikalieinnehåll samt krav på ljudnivåer. Vid upphandling av tjänsterna kring projektering och entreprenad (installation) av storköket kan Miljöstyrningsrådets kriterier för dessa områden användas. Vid ny- eller ombyggnad av ett storkök kan man till exempel efterfråga energismarta systemval för att minska energiförlusterna.
Miljöstyrningsrådets kriterier består av kravtext utformad för förfrågningsunderlag, samt förslag på verifikat. Kriterierna är framtagna med hjälp av en expertgrupp i enlighet med Miljöstyrningsrådets kvalitetssäkrade process.
Källa: Miljöstyrningsrådet
Läs mer om kriterierna på storköksutrustning
Läs mer om Miljöstyrningsrådets kriterieprocess
Fotnot [1] enligt beräkningar i Energimyndighetens STIL-studie (2006).
Miljöstyrningsrådet är regeringens expertorgan inom miljöanpassad och annan hållbar offentlig upphandling och ger stöd till offentliga sektorn att miljöanpassa sina inköp. Miljöstyrningsrådet utvecklar och tillhandahåller även miljöledningssystem (EMAS) och internationellt jämförbar produktrelaterad miljö- och klimatinformation (EPD®-systemet).
4 Apr 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen