Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Ystad Saltsjöbad prisat för Gott Liv-projektet

 
Ystad Saltsjöbad prisat för Gott Liv-projektetProjektledarna Clara Sundelius och Johanna Dahlsjö. Ystad Saltsjöbad och kommer under året att ha levererat 20 000 matlådor till behövande. I dagarna kom beskedet att man erhåller Hållbarhetspriset för sina insatser.

2022 startade Johanna Dahlsjö på Ystad Saltsjöbad Varm mat som gick ut på att göra varma måltider av överbliven mat. Kontakt togs med Stora Coop Ystad som hade överbliven mat och tillsammans skapades måltiderna i köket på Ystad Saltsjöbad som sedan delades ut av både Svenska Kyrkan och numera under 2023 Erikshjälpen. Det är sedan under detta år 2023, som insatsen utvecklats och tillsammans med sparbanken Syd och Clara Sundelius skapades Gott Liv där uppropet lyckats nå ut till ännu fler. Johanna och Clara har idag tillsammans med 15 lokala aktörer och tre olika kommuner åstadkommit att Gott liv förväntas producera 20 000 matlådor fram till juni 2024. 

 –Många vill göra något men det kan vara svårt att veta hur, känns det 80 bra i magen så är det bara att köra, resterande 20 lär man sig på vägen, speciellt bra blir det ihop med andra, berättar Johanna Dahlsjö, Hållbarhetsansvarig ESS Group.

Förutom matbutiker som försett projektet med matsvinn har företag nu under 2023 börjat bidra med det dem kan. Bland annat har Samhall nu börjat frakta maten i sina kylbilar. Företaget Polykemi som redan skapar plastlådor, har bidragit med matlådor till måltiderna. 
 –Att som företag börja med att se vad ens egna kärna och hjärta ligger, gör det i sin tur enklare att se vad man enkelt kan bidra med, säger Johanna Dahlsjö.

Hållbarhetsprisets syfte grundar sig i att uppmuntra nyskapande och kreativa insatser som bidrar såväl till miljön, socialt och till ekonomisk hållbarhet. Definitionen av priset går hand i hand med det Johanna & Clara med resterande aktörer har åstadkommit. 

 –Kul är det att göra skillnad på riktigt och att kunna hjälpa föräldrar att säkra varm mat till sina barn under lovet fastän skolmatsalen är stängd. 


Motiveringen lyder bland annat: ”Miljötänk genom minskat matsvinn som leder till matportioner för behövande. Samtidigt som det bidrar till de globala hållbarhetsmålen, välförtjänta är projektet minst sagt av priset”, Säger Paulina Nilsson (M) Ordförande i kommunstyrelsen.

Planerna framåt är att fundera på hur man kan få fler kommuner och aktörer i Sverige att agera tillsammans likt den struktur och de processer som ”Gott Liv” genomfört. Ett förslag är att Ystad Saltsjöbad och Sparbanken Syd kan komma att bjuda in intresserade kommuner, hotell, välgörenhetsorganisationer och matbutiker till korta digitala seminarier där man går igenom projektet med uppmaning om att fler kan göra mer. Men precis hur det ser ut vet vi framöver.

Prispengarna på 10.000 kronor vet Johanna och Clara precis åt vilket håll dom ska gå till. 

 –Att göra skillnad för fler under högtiderna genom att, förutom att tillaga mat, även minska den ofrivilliga ensamheten och utanförskapet.

Taggar

Mat Hotell Nyheter