Vit Bordeaux från vinmakaren André Lurton
24 Jun 2017
Vinmakaren André Lurton är ett känt namn i vinvärlden har revolutionerat vinifieringen av vin från Bordeaux. Få kan säga sig ha gjort lika mycket för Bordeaux och speciellt för regionens
vita viner än vinmakaren André Lurton.
– De vita vinerna från Bordeaux är relativt okända för den stora publiken då volymerna är små i jämförelse med till exempel Chablis och Sancerre, men här finns fantastiska vita viner att upptäcka, säger Carin Widoff, Senior Brand Manager på Altia.
Under 2017 lanseras fyra exklusiva årgångsviner från André Lurton i begränsat antal hos Systembolaget och prisade Chateau Bonnet som finns i ordinarie sortiment lanseras med en helt ny design sommaren 2017.
Chateau Bonnet
Château Bonnet är slottet där André Lurton föddes mitt under skörden 1924 och bor kvar än idag. Området i detta fall är Entre-deux-Mers – en appellation tillåten endast för vita viner. År efter år presenterar de ett fruktigt, friskt och mineralrikt vin som lovordas världen över och är idag ett av Systembolagets mest sålda vita franska viner. Under sommaren 2017 lanserar flaskan med helt ny design.
Château de Coucheroy 2012, Pessac-Léognan
Sauvignon Blanc 100%, delvis lagrad i ekfat, delvis ståltank på sin jästfällning.
Lanseras i fast sortiment på Systembolaget i juni. Byter årgång till 2013 under sommaren.
Château de Rochemorin 2006, Pessac-Léognan
Sauvignon Blanc 100%, lagrad i ekfat under 10 månader tillsammans med jästfällning
(35% nya fat).
Lanseras exklusivt på Systembolaget 8/9, 1000 flaskor
Château La Louvière 2010, Pessac-Léognan
Sauvignon Blanc 85%, Semillon 15%, lagrad i ekfat under 10 månader tillsammans med jästfällning. (30% nya fat).
Lanseras exklusivt på Systembolaget 3/11, 1800 flaskor
Källa: Altia
24 Jun 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok