Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Världens första året runt-öppna ishotell står klart

 
  • Nu står Icehotel 365 klart. Foto: Asaf Kliger

    Nu står Icehotel 365 klart. Foto: Asaf Kliger

  • Illustration av hur Icehotel kommer att se ut på sommaren.

    Illustration av hur Icehotel kommer att se ut på sommaren.

  • - Vi kommer helt enkelt få bättre förutsättningar att möta marknadens behov under såväl norrsken som midnattssol, säger grundaren Yngve Berqvist. Foto: Martin Smedsén.

    - Vi kommer helt enkelt få bättre förutsättningar att möta marknadens behov under såväl norrsken som midnattssol, säger grundaren Yngve Berqvist. Foto: Martin Smedsén.

Föregående
Nästa
 
Icehotel 365 har nyligen invigts. Vi har besökt anläggningen – en permanent isupplevelse med hotell, isbar och isgalleri som med solens hjälp kommer att vara öppen 365 dagar om året.

Icehotel i Jukkasjärvi har kompletteras med en året runt-anläggning, som invigdes i dagarna. Med ett året runt-öppet hotell hoppas man kunna erbjuda gästerna ett efterlängtat alternativ till vintern.

– Vi kommer helt enkelt få bättre förutsättningar att möta marknadens behov under såväl norrsken som midnattssol och på så sätt kan vi locka besökare till sommar som vinteraktiviteter norr om Polcirkeln, säger Yngve Bergqvist, grundaren av Icehotel och Icehotel 365.

I det här området, som ligger 20 mil norr om Polcirkeln, lyser solen 100 dagar och nätter i sträck under sommarhalvåret. Det är något som man kommer att nyttja genom att kyla hotellet genom solenergi under sommaren. Inne i det nya ishotellet kommer det alltid att vara -5° C, året om. I taken till galleriet och sviterna ligger kylslingorna tätt och i september när vi besöker hotellbygget berättar man att det snart är dags att slå på kylan. Efter det kommer allt att täckas av isblock och snis, det vill säga blandningen av snö och is, som sprutas på väggarna. Totalt räknar man med att det kommer att gå åt cirka 700 ton snö till det nya hotellet.

Inga konstruktioner blir synliga och känslan ska vara som i vinter-ishotellet, Icehotel Jukkasjärvi. Vintertid behövs förstås ingen extrakyla, men när det behövs så används en stor kylmaskin. Den drivs av solenergi och solpanelerna finns monterade på taket till den närliggande isfabriken.

– Vi har byggt en solenergianläggning som är över 600 kvadratmeter och producerar 75 kW. Och det ska räcka till alla energi som behövs till anläggningen och det blir över till annat, säger Michael Uhland, projektledare på COWI vars uppdrag bestårav bygg- och projektledning, konstruktion, mark, VA och el.

För att kylan under varmare dagar inte ska läcka ut krävs bra isolering.
– Man kan säga att vi bygger en termos. Vi har kapslat in valvbågarna i 20 centimeter PU-skum, har 20 centimeter markisolering och det blir som en jordkällare, det vill säga väldigt liten differens mellansommar och vinter. 

Men hotellet behöver inte bara kyla för att stå kvar, utan även lite värme.

– Vi har grävt ner värmeslingor i marken under hotellet för att förhindra tjällyft. 16 givare mäter temperaturen och värme slås på vid behov. Det är ingen beprövad metod, men vi måste försöka kontrollera tjälen på något sätt, säger Michael Uhland.

Att låta isen uttrycka förgänglig konst är själva hjärtat av Icehotel och i år kommer hotellet med sina sammanlagt 35 unika konst- och lyxsviter samt iskapell, isgalleri och isbar att erbjuda mer konst än någonsin förr i Icehotels historia.

– Det är fascinerande att det är just solen, som förut har fått konsten att smälta, som gör den året runt-öppna konstupplevelsen möjlig. Även konsten i den permanenta delen av Icehotel byts ut under året och smälter då tillbaka till Torne älv igen, säger Arne Bergh, kreativ ledare på Icehotel.

Ett fyrtiotal konstnärer, designer och arkitekter från nio olika länder har varit delaktiga i att skapa konsten i den året runt-öppna delen av hotellet som står klar först. Bland annat har den italiensk/norske arkitekten Luca Roncoroni skapat en elegant lägenhet med viktorianska anor och för den som är rädd att frysa om natten finns ett (värmande?) element bredvid sängen. Tjåsa Gusfors och Patrick Dallard bjuder upp till dans i den lekfulla sviten ”Dancersin the dark” och lyssnar besökaren noga kan Tjåsa Gusfors specialskrivna musik höras. 

Fakta: Icehotel 365
Plats: Jukkasjärvi, Sverige, 20 mil norr om polcirkeln.
Rum: 10 lyxsviter med eget badrum
12 konstsviter
Baren: ICEBAR by ICEHOTEL
Iskonsthall samt isskulpteringsstudio
Eventyta

Säsong: Året runt

 Källa: Icehotel ICEHOTEL 365Text: Anna sjöström och Annika Rådlund Illustration: pin pin studio

Taggar

Bygg Hotell Nyheter