Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Umeå har fler hotellgäster nu än före pandemin

 
Umeå har fler hotellgäster nu än före pandeminI "björkarnas stad" Umeå har antalet gästnätter ökat. September blev ännu en rekordmånad för Umeås hotell. Med bland annat stora evenemang som draghjälp så ser man att regionens besöksnäring återhämtar sig snabbare än många vågat hoppas på.

För tredje månaden i rad ökar antalet gästnätter på Umeås hotell. Preliminära siffror från Tillväxtverket/SCB visar att det varit 52 686 gästnätter under september. Detta är en ökning med 35 procent jämfört med motsvarande period 2020, och överstiger även september 2019 med 11 procent.

– Besöksnäringen har varit skicklig på att ställa om efter att restriktionerna lättades, och framför allt svenska har hittat tillbaka till Umeå. Nu arbetar vi intensivt med att starta upp regionens konferens- och eventverksamhet också, säger Sara Gustavsson, vd på Visit Umeå.

Under hösten öppnar flera nya restauranger i Umeå, bland annat storsatsningen Facit Bar i Utopia som väntas bli ett dragplåster för gäster från hela Europa. Den stadiga ökningen av evenemang och tillresande gäster skapar angenäma problem för Umeås besöksnäring.

– Umeås hotell- och restaurangbransch står inför ett stort rekryteringsbehov. Det är helt andra utmaningar nu jämfört med för ett år sedan, säger Sara Gustavsson.

Även Vindeln och Robertsfors har sett en stor ökning av gästnätter på områdets hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser. I Vindeln är ökningen i september 2021 hela 36 procent, i Robertsfors 11 procent, jämfört med motsvarande period 2019.

– Det är inte minst utländska besökare som lyft siffrorna i Vindeln och Robertsfors. Nu tror och hoppas vi att den positiva utvecklingen fortsätter under 2022, säger Sara Gustavsson.


Gästnätter i siffror:


52 686 Antal gästnätter på Umeås hotell under september 2021
35% Så stor är ökningen för Umeås hotell jämfört med motsvarande period 2020
33% Så stor är ökning för Umeås kommersiella anläggningar jämfört med motsvarande period 2020

(Källa: Tillväxtverket/SCB. Siffrorna är preliminära och justeras över tid)Av: Annika Rådlund Källa och foto: Visit Umeå

Taggar

Umeå Hotell Nyheter