Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Trendspaning: Vintrenderna under 2021

 
Trendspaning: Vintrenderna under 2021Ekologiska viner och naturviner blir ännu trendigare under 2021. Vintrender påverkas precis som andra branscher både av konjunktur och klimat och i år kan vi även se beteendeförändringar till följd av pandemin. The Wine Company har i samband med att 2021 gjort entré spanat in vinvärlden och de trender som förväntas stå i centrum framöver. 

–Vi ser ett ökat intresse för ursprung, historia och minimala mängder tillsatser. Det finns dessutom ett större intresse för att få till den perfekta kombinationen av vin och tillbehör. Allt fler efterfrågar variation och är mer öppensinnade när det kommer till att våga testa nya vinsorter. Förhoppningsvis kan den här trendspaningen fungera som inspiration till dem som vill fortsätta utforska vinvärlden under det nya året, säger Christelle Rickert, produkt och marknadschef på The Wine Company. 

Hon menar också att vi står inför ett nytt spännande vinår som kommer att kretsa både kring nya såväl som gamla, återkommande trender. 
–Bland dessa ser vi allt ifrån olika typer av druvor och tillverkningsprocesser till skildrande konsumentbeteenden. Bland annat en utökad dryckesvariation och ett växande intresse för vinets tillverkning, innehåll och historia. 

 

De tio hetaste vintrenderna 2021:


1. Less (chemicals) is more
Konsumenternas intresse för ekologiska viner är en jämt och ständigt stigande trend som inte kommer att avta under 2021. Snarare tvärtom. Naturvin och ekologiskt vin som har en grönare produktion med minimala mängder onaturliga ämnen är vad som önskas av allt fler vinentusiaster. Den ökade efterfrågan av ekologiskt producerade viner går hand i hand med en ökad medvetenhet om vad drycken i glaset innehåller.

2. ”Knowledge is power”

Medvetna konsumtionsval är någonting som vi redan under det senaste året sett ett ökat intresse för. Vi vill vara mer öppensinnade och kunniga om de viner vi dricker och dess innehåll. Den ökade medvetenheten bland konsumenter spås utvecklas ännu mer under 2021. Vi ser nu även ett ökat intresse för historien bakom vinet i glaset, skillnader mellan olika vinregioner och en ökad kunskap vad gäller val av vin kontra tillbehör och tillfälle.

3. Handla vin online – trenden som är här för att stanna
Att enkelt kunna klicka hem och få sin beställning levererad till dörren är onekligen smidigt i grund och botten. I dessa tider är valet att handla online dock inte bara enkelt utan även både smart och viktigt. För vissa är det kanske till och med det enda alternativet. Onlinehandeln har till följd av det förändrade läget i samhället blivit ett mer självklart val än någonsin. Ett trendande tillvägagångsätt som med tiden vuxit- och kommer att fortsätta växa sig allt större.

4. Orange is the new red
Orangevinet. Ett mörkare vitt vin vars tillverkningsprocess påminner om tillvägagångsättet vid framställandet av röda viner. Vinet utvinns av gröna druvor vars skal sitter kvar under tillverkningsprocessen. Jäsningen sker normalt sett i varierande former av lerkärl som förvaras i källare eller underjord för att bibehålla den svalare temperaturen. Orangevinet innehåller minder, och i vissa fall inga tillsatser alls, likt naturliga viner. Oxidativa toner och gammeldags tillverkningsmetoder - två egenskaper som båda kännetecknar orangevinet, och som var för sig även spås bli centrala snackisar under 2021.

5. Vidgade vyer och bredare variation
I takt med ett ökat intresse för att lära känna vinet vi dricker på djupet så vill allt fler också vidga sina vyer och variera innehållet i glaset. Vi strävar allt mer efter olikheter snarare än likheter i de viner vi väljer. Konsumenter är mer öppensinnade och vill bli överraskade av nya spännande smaker och olika druvsorter. Även det konstant stigande intresset för de alkoholfria alternativen går spikrakt uppåt och tros inte heller avta under det kommande året.

6.Dry January”, en månad där många väljer att avstå helt från alkohol, i år finns ett stort fokus på mousserande alkoholfria alternativ.

7. Vinregionerna
i världen sträcker sig från Kina till Skåne. Men regionen som spås bli trendigast 2021 är den franska vinregionen Rhône.

8. Zinfandel är en populär druva som kommer vara en återkommande klassiker i årets rödvinsglas.

9. Riesling är ett omtyckt vitt vin och i år spås just rieslingvin producerat i franska Alsace växa sig än mer populärt – allra helst ska det vara Aromatic och Terroir enligt experterna.

10. Naturligt vin, även kallat naturvin, är ett fenomen i vinvärlden som spås bli ännu trendigare under 2021. Vinet är, precis som det låter, framställt utav enbart naturliga ingredienser och är helt kemikaliefritt.


Av: Annika Rådlund Källa och foto: The wine company