Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Så matchar du vinet till påskmaten

 
  • Så matchar du vinet till påskmaten

    Så matchar du vinet till påskmaten

  • Millennio The Gold Collection Frizzante Veneto IGTI, Adlerfels Riesling, Narbo Martius Merlot och Sessantina Primitivo Vigne Vecchie.

    Millennio The Gold Collection Frizzante Veneto IGTI, Adlerfels Riesling, Narbo Martius Merlot och Sessantina Primitivo Vigne Vecchie.

Föregående
Nästa
 
Med påsken runt hörnet står ägg, lamm och mängder av godis på menyn. I Sverige bjuderhögtiden på en salig blandning av söta och salta smaker. Öl, snaps och påskmust har ensjälvklar plats på bordet, men finns det något vin som passar till ägg?

Påskmaten har ett rykte om sig att vara svår att matcha med drycken, men faktum är att det går utmärkt med vin om man följer några enkla riktlinjer. The Wine Company tipsar om alternativen som passar bäst till de typiska påsksmakerna och hjälper dig undvika vanliga misstag. 

 Gamla fördomar om att vin och påskmat inte gifter sig, har gjort att drycken hamnat i skymundan under festligheterna. Detta kan bero på att en del påskrätter domineras av grundsmaker som tenderar att krocka med fel typ av vin. 

The Wine Companys vinexpert Linda Sorby tipsar om vilka viner som förgyller helgens smakupplevelser.
– Några av huvudrollerna på det årliga buffébordet anklagas ofta för att inte gå ihop med vin då blandningen kan framkalla en metallisk smak i munnen. Det finns fem grundsmaker att ta hänsyn till vid kombination av mat och vin: sötma, syrlighet, sälta, beska och umami. Matsom som innehåller umami kan tillsammans med vissa typer av vin förstärka smaken av bitterhet, speciellt när du dricker rött vin. Även söt och svavelrik mat kan tona ner sötmanoch fruktigheten i vinet och istället förhöja smaken av syra och beska. Genom att välja rättalternativ till de olika smakerna går det utmärkt att matcha vin med mat under hela påsken, säger LindaSorby, Marketing Manager på The Wine Company.


Linda Sorby tipsar om hur du bäst matchar vin med klassiska påskfavoriter

Ägg: Om det är något vi äter mycket av under påsken så är det ägg. En råvara som har ettrykte att inte fungera med röda viner. Ägg innehåller svavel som tillsammans med det rödavinets strävhet, kan framkalla en plåtig smak. För att undvika detta går det att använda såkallade smakbryggor - smaker som adderas i maten för att matcha vinet. Ett exempel är attservera en påskomelett och tillsätta råvaror som ost och svamp. De adderade smakernakompletterar ägget och gör det utmärkt tillsammans med ett medelfylligt rödvin.

Sparris: En annan favorit på påskbuffén är sparris. Det finns en uppfattning om att vin intepassar till den populära grönsaken och det gamla påståendet har en rad olika förklaringar.Sparris har en besk grundsmak och innehåller svavel som med fel vin kan leda till enmetallisk smak. För att motverka detta bör det matchas med ett lite sötare vin medväxtbaserad smak, gärna från ett svalare klimat. Riesling är exempelvis ett populärtalternativ till sparris. 


Lamm: Lamm är en populär råvara under påsken, både i Sverige och runt om i Europa.Lyckligtvis erbjuder lamm en stor valfrihet när det kommer till matchning av vin. Välj gärnaett fatlagrat vitt vin eller ett kryddigt, mustigt rödvin. Vill du dricka rosé till lammet är ettfruktigt och smakrikt vin att rekommendera. Var försiktig om du ska laga ett kryddstarktlamm, tillsammans med curry eller chili kan hettan göra att vinet upplevs som mer strävt ochmaten känns starkare.

Påskgodis: Kanske är det som äts allra mest under påsk ändå godis. Vi spenderar helgen med att ge och få påskägg, leta efter gömd choklad och fika efter maten. Tänk på attmatcha vinets sötma med hur söt chokladen är för att undvika att vinet upplevs som torrtoch surt. Välj gärna ett mousserande vin till vit choklad och ett torrare rödvin med högfruktsyra till mjölkchoklad. Ett saftigt portvin gör sig utmärkt med en bit mörk choklad.


4 viner som passar till påskmaten:

Millennio The Gold Collection Frizzante Veneto IGTI den guldglänsande flaskan döljer sig ett mycket speciellt mousserande vin som skimrar i en ljust gyllengul färg. Det är mycket friskt med aromer av citrusfrukter, gulaäpplen och vita blommor. När Millennio The Gold Collection hälls upp i glaset stiger defina bubblorna som fina pärlband.
Passar till: aperitif, dessert och påskgodis.

Riesling 2017, Pfalz Detta riesling från det solkyssta södra Pfalz är ett klart och stilistiskt vin. Doften är renmed tydliga druvtoner och fin mineralitet. I gommen framträder aromer av gula äpplenoch den druvtypiska friska syran. 
Passar till: ax, skaldjur och sparris.

Narbo Martius Merlot2018, Côteaux de Narbonne IGP Gérard Bertrand Till det här merlotvinet har Gérard Bertrand använt ett koncentrat av friska, mogna och aromatiska druvor från utvalda vinberg i närheten av Narbonne. Vinet, som har gjortstor succé, är en hyllning till Bertrands födelsestad och dess över 2000 år långa vinodlingstradition. Doften är elegant med aromer av mörka och röda frukter samtpeppar.
Passar till: omelett, västerbottenpaj, Janssons frestelse, köttbullar och ost.


Sessantina Primitivo Vigne Vecchie2017, Salento IGP Cantine San Marzano Den kraft och intensitet som ryms i gamla, knotiga vinstockar lyser igenom i denna exklusiva specialutgåva av Sessantina. I doften framträder svarta körsbär och mörk choklad tillsammans med kryddig tobak. Smaken bjuder på särskilt fylliga extrakt och komplexa, intensiva aromer. Det är fylligt med en imponerande längd.
Passar till: ugnsbakat lamm och potatisgratäng eller ugnsgrillad fläskfile.
Av: Annika Rådlund Källa: The Wine company
Foto: Getty Images och The Wine company