Så matchar du vinet till påskmaten
15 Apr 2019
Påskmaten har ett rykte om sig att vara svår att matcha med drycken, men faktum är att det går utmärkt med vin om man följer några enkla riktlinjer. The Wine Company tipsar om alternativen som passar bäst till de typiska påsksmakerna och hjälper dig undvika vanliga misstag.
Gamla fördomar om att vin och påskmat inte gifter sig, har gjort att drycken hamnat i skymundan under festligheterna. Detta kan bero på att en del påskrätter domineras av grundsmaker som tenderar att krocka med fel typ av vin.
The Wine Companys vinexpert Linda Sorby tipsar om vilka viner som förgyller helgens smakupplevelser.
Linda Sorby tipsar om hur du bäst matchar vin med klassiska påskfavoriter
Ägg: Om det är något vi äter mycket av under påsken så är det ägg. En råvara som har ettrykte att inte fungera med röda viner. Ägg innehåller svavel som tillsammans med det rödavinets strävhet, kan framkalla en plåtig smak. För att undvika detta går det att använda såkallade smakbryggor - smaker som adderas i maten för att matcha vinet. Ett exempel är attservera en påskomelett och tillsätta råvaror som ost och svamp. De adderade smakernakompletterar ägget och gör det utmärkt tillsammans med ett medelfylligt rödvin.
Sparris: En annan favorit på påskbuffén är sparris. Det finns en uppfattning om att vin intepassar till den populära grönsaken och det gamla påståendet har en rad olika förklaringar.Sparris har en besk grundsmak och innehåller svavel som med fel vin kan leda till enmetallisk smak. För att motverka detta bör det matchas med ett lite sötare vin medväxtbaserad smak, gärna från ett svalare klimat. Riesling är exempelvis ett populärtalternativ till sparris.
Lamm: Lamm är en populär råvara under påsken, både i Sverige och runt om i Europa.Lyckligtvis erbjuder lamm en stor valfrihet när det kommer till matchning av vin. Välj gärnaett fatlagrat vitt vin eller ett kryddigt, mustigt rödvin. Vill du dricka rosé till lammet är ettfruktigt och smakrikt vin att rekommendera. Var försiktig om du ska laga ett kryddstarktlamm, tillsammans med curry eller chili kan hettan göra att vinet upplevs som mer strävt ochmaten känns starkare.
Påskgodis: Kanske är det som äts allra mest under påsk ändå godis. Vi spenderar helgen med att ge och få påskägg, leta efter gömd choklad och fika efter maten. Tänk på attmatcha vinets sötma med hur söt chokladen är för att undvika att vinet upplevs som torrtoch surt. Välj gärna ett mousserande vin till vit choklad och ett torrare rödvin med högfruktsyra till mjölkchoklad. Ett saftigt portvin gör sig utmärkt med en bit mörk choklad.
4 viner som passar till påskmaten:
Millennio The Gold Collection Frizzante Veneto IGTI den guldglänsande flaskan döljer sig ett mycket speciellt mousserande vin som skimrar i en ljust gyllengul färg. Det är mycket friskt med aromer av citrusfrukter, gulaäpplen och vita blommor. När Millennio The Gold Collection hälls upp i glaset stiger defina bubblorna som fina pärlband.
Passar till: aperitif, dessert och påskgodis.
Riesling 2017, Pfalz Detta riesling från det solkyssta södra Pfalz är ett klart och stilistiskt vin. Doften är renmed tydliga druvtoner och fin mineralitet. I gommen framträder aromer av gula äpplenoch den druvtypiska friska syran.
Passar till: ax, skaldjur och sparris.
Narbo Martius Merlot2018, Côteaux de Narbonne IGP Gérard Bertrand Till det här merlotvinet har Gérard Bertrand använt ett koncentrat av friska, mogna och aromatiska druvor från utvalda vinberg i närheten av Narbonne. Vinet, som har gjortstor succé, är en hyllning till Bertrands födelsestad och dess över 2000 år långa vinodlingstradition. Doften är elegant med aromer av mörka och röda frukter samtpeppar.
Passar till: omelett, västerbottenpaj, Janssons frestelse, köttbullar och ost.
Sessantina Primitivo Vigne Vecchie2017, Salento IGP Cantine San Marzano Den kraft och intensitet som ryms i gamla, knotiga vinstockar lyser igenom i denna exklusiva specialutgåva av Sessantina. I doften framträder svarta körsbär och mörk choklad tillsammans med kryddig tobak. Smaken bjuder på särskilt fylliga extrakt och komplexa, intensiva aromer. Det är fylligt med en imponerande längd.
Passar till: ugnsbakat lamm och potatisgratäng eller ugnsgrillad fläskfile.
15 Apr 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Grand Hôtel Stockholm framröstad som norra Europas bästa hotell
"Vår uttalade vision är just detta och därför blir utmärkelsen ett vackert kvitto på allt det detaljrika och femstjärniga arbetet som utförs dygnet runt här på hotellet"
-
Fyra av tio tycker att det är viktigt med en central arbetsplats
För en majoritet är det idag ganska oviktigt att arbeta mitt i stan, men fyra av tio föredrar fortfarande ett centralt läge. Främsta anledningen är att kunna uträtta ärenden i anslutning till jobbet.
-
Mer trä i city
"Vill man ha en personlig touch på lokalerna och det är extra viktigt att det stämmer överens med ens egna varumärke"
-
Snabblagad Chimichurrikyckling av fredagskocken Mattias Larsson
Kyckling med chimichurri och kryddiga rotsaker
-
STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem invigd
"Det känns som vi kompletterar utbudet i Järvsö och Hälsingland på ett fint sätt"
-
Unik rätt skapad av Jessica Frej hos IKEA
"Den är varm, mättande och samtidigt frisk och fräsch och en ganska ovanlig kombination"
-
Samsung lanserar en AI-driven mat- och recepttjänst
"Samsung Food använder avancerade AI-funktioner för att ge en skräddarsydd allt-i-ett-matupplevelse"