Recept: Lax-Bibimbap, Nordisk Laxbowl och Het grillad lax
17 Feb 2021
– Lax Loins är de finaste detaljerna från laxen. Helt skinn- och benfria, perfekta att äta råa rakt upp och ner eller snabbt tillagade, säger Marie Lannebrink, Brand Manager, Fiskeriet Sverige AB.
Laxen är odlad utanför ön Frøya i Norge. De finaste filéerna handplockas och paketeras inom två timmar från att fisken fångats. Frøya Lax Loins har ”sushigrade” och passar därför att även servera råa. Här är recept med både rå lax och grillad.
NORDISK LAXBOWL
4 portioner
Ingredienser:
3 dl svart ris
500 g Frøya Lax Back Loin
2 st salladslökar
½ st gurka
4 st salladsblad, t ex romansallat
½ påse riven råkost
1 msk rostade sesamfrön
1 st päron
1 st kruka koriander
100 g krasse
Marinad
1 tsk sesamolja
1 klyfta riven vitlök
1 tsk japansk soja
Till råkostslaw-sås
1 msk majonnäs
2 tsk gochujang
2 tsk kallt vatten
1 krm salt
Gör så här:
1. Tillaga riset enligt förpackningen.
2. Blanda marinaden genom att röra ihop alla ingredienser.
3. Tärna laxen i ca 1x1 cm kuber och skär salladslöken tunt. Vänd ner i marinaden.
4. Blanda ingredienserna till råkostslaw-såsen, den ska vara lätt rinnig. Vänd i råkosten och blanda ordentligt medhänderna.
5. Skiva gurka tunt, strimla salladsblad och tärna eller skiva päronet.
6. Lägg riset i botten av breda skålar. I varsin sektion placera ut gurka, salladsblad, råkostslaw, päron, och laxen.
7. Toppa med rikligt med koriander, strö över sesamfrön och klipp krasse över skålen.
-----
LAX-BIBIMBAP
4 portioner
3 dl vitt sushi- eller jasminris
500 g Frøya Lax Back Loin
1 st gurka
2 st salladslökar
50 g grönkål
1 st burk kimchi
4 st ägg
Salt
Sesamfrön
Chiliflakes
Marinad
3 msk gochujang
1 st riven vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
3 tsk vatten
Gör så här:
1. Tillaga riset enligt förpackningen.
2. Blanda ingredienserna till marinaden och lägga undan 1/3 i en liten serveringsskål.
3. Skär laxen i ca 2x2 cm kuber och blanda i marinaden. Låt stå.
4. Skär salladslök tunt, strimla grönkålen och ta fram kimchi ur kylen.
5. Skär bort ändarna på gurkan och dela på mitten. Skär den i tunna skivor i exempelvis en mandolin. Lägggurkskivorna i en sil och strö över 1 krm salt, blanda och låt stå i diskhon så det rinner av. Strö över lite chiliflakes pågurkan.
6. Stek äggen – tips är att låta äggulan vara rinnig.
7. Fördela riset i fyra breda skålar. Fördela ut lax, kimchi, salladslök, grönkål och gurka i sektioner. Toppa med stektägg. Ringla över kvarvarande marinad efter smak och toppa med sesamfrön.
-----
HET GRILLAD LAX
4 portioner
Ingredienser:
4 dl vitt sushi- eller jasminris
500 g Frøya Lax Mid Loin
1 st kruka koriander
2 msk rostade sesamfrön
1 st burk kimchi
Marinad
1 msk Sriracha/gochujang
2 tsk riven ingefära
1 tsk japansk soja
3 tsk vatten
Smaksatta sojabönsgroddar
500 g sojabönsgroddar
1 tsk japansk soja
½ tsk socker
Chiliflakes efter smak
Edamamebönor
1 paket fryst edamame
Flingsalt
Gurksallad
1 st gurka
1 st vitlök
1 tsk riven ingefära
1 tsk japansk soja
Wokad salladskål
1 st salladskål
½ grönsaksbuljong
1 tsk japansk soja
1 st vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
GÖR SÅ HÄR:
1. Tillaga riset enligt förpackningen.
2. Blanda ingredienserna till marinaden. Tips! Det är enklast att riva ingefära när den är fryst.
3. Dela laxen i ca 10 cm stora bitar och lägg ner i marinaden. Plasta och ställ in i kyl till servering.
4. Skölj gurkan och skär i slantar om 2-3 cm. Finhacka vitlöken och riv ingefära. Lägg allt i en skål och häll på sojan.Blanda och låt stå till servering.
5. Lägg ner de frusna edamamebönorna i en ångkorg/stålsil. Fyll en kastrull med 1/3 vatten och sätt på högstavärme på spisen. När vattnet stormkokar, lägg på ångkorgen/stålsilen och täck med lock och ånga i 5-7 min. Lägg ien skål och strössla över rikligt med flingsalt.
6. Salta och koka upp minst 3 liter vatten. Skölj groddarna och koka dem 3-4 min. Lägg groddarna i ett durkslag ochskölj tills de har svalnat och låt rinna av.
7. Blanda soja, socker och chiliflakes efter smak i en serveringsskål. Lägg i groddarna och blanda. Plasta och låt ståkylt till servering.
8. Värm upp en stor wok/stekpanna 7-8 min på medelvärme så att den blir riktigt varm. Under tiden skärsalladskålen, uteslut roten och finhacka vitlöken. När woken/stekpannan är ordentligt varm häll i olja och låt den blivarm. Stek salladskålen under omrörning ca 3-4 min. Smula över grönsaksbuljong, vitlök och häll på sojan. Stek ca2-3 min till. Häll över i serveringsskål och låt stå till servering.
9. Stek laxen på hög värme ca 1-2 min på vardera sida på en grill eller i en grillpanna. Lägg upp på ett serveringsfat.
10. Häll upp kimchi i en skål och ställ fram tillsammans med ris, lax och tillbehör. Toppa lax, sojabönsgroddar ochgurka med sesamfrön och koriander.
Källa och foto: Frøya
17 Feb 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Stockholm Beer & Whisky Festival är igång
"Rekordnärvaro från USA på årets mässa"
-
Stureplansgruppen har öppnat ny italiensk restaurang vid T-centralen
“Vi är inte här för att krångla till det, du får mycket krog för pengarna”
-
Drinkrecept: Kärleksdrink med Kärleksgin
Årets pridedrink med gin framtagen av Tevsjö destilleri
-
Björn Frantzén och Orrefors lanserar en ny glasserie
"Den nya produktserien understryker vikten av samarbete mellan specialiserade hantverk som både kompletterar varandra och delar vision"
-
Wolt utökar till fler Stockholmsområden
Från och med onsdag kommer det finnas fler restauranger och butiker på plattformen.
-
A Chau Lien utsett till årets leverantör
Vi är jättestolta över att få den här utmärkelsen!
-
Tommy Myllymäki och Pi Le öppnar salladsbar på NK
"Det blir mycket grönt på restaurangen, både vad gäller meny och inredning"