Recept: kocken Louise Johanssons "Semlo"
2 Feb 2021
Louise Johansson slog igenom som den första vinnaren av Sveriges Mästerkock. 2019 var hon den enda kvinnliga finalisten i Sveriges mest prestigefyllda tävling för professionella kockar, Året Kock. Idag driver hon Taste By Louise där hon bjuder på cook alongs, receptkreation, styling, catering och matig inspiration.
– Jag kom på detta när jag stod på Lindholmen Street food-marknad i Göteborg där jag serverade en lite mer klassisk variant av langos. Jag tänkte, lite kardemumma kanske, något fluffigt, varför inte växtbaserat? Och vips så hade jag det: semlos! Tillsammans med Fazer Aito har jag även lyckats göra en helt vegansk variant på semla, berättar Louise Johansson.
Den har en nypa kardemumma och den vispbara havreprodukten Fazer Aito Oat for Whipping, som lämpar sig tiill i alla recept där man önskar att ersätta till exempel grädde med något från växtriket.
Semla behöver inte alltid vara med en fluffig bulle. Ibland kan det vara en härlig friterad deg också. Kan serveras med Fazer Aito Oat for Whipping (naturell, choklad eller kola).
Cirka 5 semlos
Semlosdeg
25 g margarin
2 tsk nystött kardemumma
1/2 dl strösocker
2 dl havredryck
10 g jäst
4 dl vetemjöl + 1 dl vetemjöl till utbakning
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 l olja till fritering
Istället för grädde
1 förp (250 ml) valfri Fazer Aito Oat for Whipping (naturell, choklad eller kola)
2 tsk florsocker
Mandelmassa
100 g mandelmassa
2 msk Fazer Aito Oat for Whipping (naturell)
1 tsk nystött kardemumma
1 krm salt
Gör så här:
Semlosdeg
Smält margarin, kardemumma och socker i en kastrull och häll i havredryck. Värm tills vätskan är fingervarm, cirka 37°C.
Smula jästen i degbunke/hushållsmaskin och häll i vätskan. Tillsätt mjöl och bakpulver och knåda degen cirka 8-10 minuter för hand eller på låg hastighet i en köksassistent i cirka 5 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 1 minut. Plasta bunken och låt jäsa i 30 minuter.
Mandelmassa
Dela mandelmassan i mindre bitar. Blanda med övriga ingredienser till en tjock kräm, lägg i en spritspåse.
Servering
Vispa valfri Fazer Aito Oat For Whipping till lagom konsistens och lägg i en spritspåse.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fem jämna bitar. Låt jäsa i cirka 10 minuter.
Värm oljan till 160°C i en stor kastrull. Forma en langos genom att dra ut degen och fritera i oljan i cirka 3 minuter.
Vänd bröden efter halva tiden och lägg upp på ett fat med hushållspapper så överflödigt fett försvinner.
Spritsa först på mandelmassa sedan valfri ”Fazer Aito Oat For Whipping” och pudra över florsocker. Strö över lite nystött kardemumma.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Fazer
2 Feb 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning:
-
Människor som bakar mår bättre
Ny rapport visar fördelarna med att baka och vad som är mest populärt
-
Strawberry utökar i Skåne
Fastigheten renoveras nu till sin forna glans