Potatis och ägg är favoriterna på påskbordet
17 Apr 2019
I en färsk Sifo-undersökning frågar WW ViktVäktarna svenskarna vad de kommer – och inte kommer – att äta och dricka nu i påsk. Nio av tio uppger att de kommer att hålla fast vid potatis och ägg, medan tre av fyra väljer bort lamm. Nästan en tredjedel (29%) skippar sill på årets påskbuffé, två av fem (37%) avstår från köttbullar och var femte (20%) kommer att tacka nej till påskgodis.
- Allätarens tid är förbi – nu är det individualismen som styr matvanorna. Att man utesluter något från sin kost och sedan håller fast vid det även under en högtid som påsken tyder också på att man gjort ett långsiktigt livsstilsval och inte ett tillfälligt, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.
Undersökningen visar vissa skillnader mellan män och kvinnor. Betydligt fler män (72%) än kvinnor (54%) kommer exempelvis att äta köttbullar medan fler kvinnor (36%) än män (24%) kommer att äta påsktårta. När det gäller alkohol som snaps, öl och vin, är det fler kvinnor (39%) än män (26%) som kommer att tacka nej.
Jämför man mellan åldrarna är det betydligt fler (48%) av de som mellan 16-34 år som avstår från sill än de som är 56-79 år (12%). Det är också många fler yngre (36%) som hoppar över lax jämfört med den äldsta målgruppen (14%).
Påskmaten vi väljer/väljer bort i år - hela listan:
Ägg: Kommer att äta: 92% Kommer inte att äta: 8%
Potatis: Kommer att äta: 90% Kommer inte att äta: 10%
Godis: Kommer att äta: 80% Kommer inte att äta: 20%
Lax: Kommer att äta: 76% Kommer inte att äta: 24%
Sill: Kommer att äta: 71% Kommer inte att äta: 29%
Snaps/Öl/Vin: Kommer att dricka: 68% Kommer inte att dricka: 32%
Gräddfil: Kommer att äta: 66% Kommer inte att äta: 34%
Köttbullar: Kommer att äta: 63% Kommer inte att äta: 37%
Kaviar: Kommer att äta: 57% Kommer inte att äta: 43%
Påsktårta: Kommer att äta: 30% Kommer inte att äta: 70%
Lamm: Kommer att äta: 28% Kommer inte att äta: 72%
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9-12 april 2019. Totalt intervjuades 1095 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.
Av: Annika Rådlund Källa: Viktväktarna
Foto: Viktväktarna
17 Apr 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"