Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Potatis och ägg är favoriterna på påskbordet

 
Potatis och ägg är favoriterna på påskbordetI påsk väljer många bor lamm, kaviar och påsktårta. I en tid då allt fler väljer att följa någon form av specialkost har WW ViktVäktarna låtit Sifo fråga svenskarna vad de tänker äta i påsk – och inte. Av resultatet framkommer att flest hoppar över lamm, kaviar och påsktårta. Var femte kommer inte att äta godis, nära var tredje skippar sill – och ännu fler väljer bort alkohol och köttbullar. Potatis och ägg däremot, det tummar svenskarna inte på.

I en färsk Sifo-undersökning frågar WW ViktVäktarna svenskarna vad de kommer – och inte kommer – att äta och dricka nu i påsk. Nio av tio uppger att de kommer att hålla fast vid potatis och ägg, medan tre av fyra väljer bort lamm. Nästan en tredjedel (29%) skippar sill på årets påskbuffé, två av fem (37%) avstår från köttbullar och var femte (20%) kommer att tacka nej till påskgodis.

- Allätarens tid är förbi – nu är det individualismen som styr matvanorna. Att man utesluter något från sin kost och sedan håller fast vid det även under en högtid som påsken tyder också på att man gjort ett långsiktigt livsstilsval och inte ett tillfälligt, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

Undersökningen visar vissa skillnader mellan män och kvinnor. Betydligt fler män (72%) än kvinnor (54%) kommer exempelvis att äta köttbullar medan fler kvinnor (36%) än män (24%) kommer att äta påsktårta. När det gäller alkohol som snaps, öl och vin, är det fler kvinnor (39%) än män (26%) som kommer att tacka nej.

Jämför man mellan åldrarna är det betydligt fler (48%) av de som mellan 16-34 år som avstår från sill än de som är 56-79 år (12%). Det är också många fler yngre (36%) som hoppar över lax jämfört med den äldsta målgruppen (14%).


Påskmaten vi väljer/väljer bort i år - hela listan:

Ägg:
 Kommer att äta: 92% Kommer inte att äta: 8%
Potatis: Kommer att äta: 90% Kommer inte att äta: 10%
Godis: Kommer att äta: 80% Kommer inte att äta: 20%
Lax: Kommer att äta: 76% Kommer inte att äta: 24%
Sill: Kommer att äta: 71% Kommer inte att äta: 29%
Snaps/Öl/Vin: Kommer att dricka: 68% Kommer inte att dricka: 32%
Gräddfil: Kommer att äta: 66% Kommer inte att äta: 34%
Köttbullar: Kommer att äta: 63% Kommer inte att äta: 37%
Kaviar: Kommer att äta: 57% Kommer inte att äta: 43%
Påsktårta: Kommer att äta: 30% Kommer inte att äta: 70%
Lamm: Kommer att äta: 28% Kommer inte att äta: 72%Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9-12 april 2019. Totalt intervjuades 1095 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpan
el.Av: Annika Rådlund Källa: Viktväktarna
Foto: Viktväktarna


 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer