Ökad säkerhet för landets matallergiker
4 Jan 2019

- Lagstiftningen blir meningslös om maten till följd av bristande uppföljning innehåller icke deklarerade allergener, skriver Astma- och Allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson i Dagens Samhälle idag.
Astma- och Allergiförbunden vill att säkerheten för konsumenter med matallergi ska öka och att kommunernas livsmedelsinspektörer genomför hårdare kontroller gällande livsmedelsbrott, samt att åklagarmyndigheten prioriterar sådana anmälningar till att gå till domstol.
De förklarar att i Storbritannien har personer avlidit till följd av att de fått fel mat från restauranger trots att de vid beställning tydligt meddelat sina allergier. I ett aktuellt fall dog en 15-årig flicka av en irreversibel hjärnskada från den astmaattack hon fått, på grund av mat hon inte tålde, trots att hon angivit sina allergier vid beställning.
- I detta fall har Storbritannien utnyttjat sin skärpta lagstiftning och dömt restaurangägaren till fängelse för dråp. Så kan vi även göra i Sverige vid allvarligare fall där företag inte följer lagen.
Astma- och Allergiförbunden har tidigare, i en debatt i mars 2017, krävt att lagstiftningen måste skärpas så att matproducenter som bryter mot lagen och utsätter konsumenter för risk eller skada, får straff som står i relation till de skador som uppstår. Debatten beskrev en enkätundersökning från Livsmedelsverket som visade att få av de livsmedelsbrott som anmäls går till åtal och ännu färre leder till fällande domar.
Astma- och Allergiförbunden är en medlemsorganisation som jobbar för ett tryggare och friskare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet.
Av: Annika Rådlund Käla: Astma- och Allergiförbundet
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
4 Jan 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
McDonald’s lanserar ny mobiltjänst idag
"Nu tar vi ett nytt kliv för att gör det ännu enklare för våra gäster att beställa på sina villkor - var, när och hur de vill"
-
Pontus Frithiof öppnar två restauranger i fjällvärlden
"I vår gemensamma storsatsning kan vi erbjuda hotellets gäster och besökare det bästa inom boende, mat och dryck"
-
Sju vegetariska trender för 2021
"Vi ser en stor innovationskraft bland bönder och produktutvecklare"
-
Melanders satsar på webbhandel och krogkassar med hemleverans
"Coronapandemin gav projektet högsta prioritet"
-
Krogkoncern satsar på medlemsskap i lunchklubb
"Lunch ingår fem vardagar i veckan"
-
Stor ökning av medlemmar i a-kassan
"Det är en historiskt stor medlemstillväxt"
-
Alkoholserveringsförbudet förlängs ytterligare
"Vi är fortfarande i ett allvarligt läge"