Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Ökad säkerhet för landets matallergiker

 
Ökad säkerhet för landets matallergikerAstma- och Allergiförbundet vill att säkerheten för konsumenter med matallergi ökar. Den 1 januari skärptes straffen för brott mot livsmedelslagen – dels återinförs fängelsestraff på upp till två år och dels införs sanktionsavgifter för vissa överträdelser. Astma- och Allergiförbundet har höga förväntningar på att den nya lagen leder till ökad trygghet för konsumenter med matallergi.

- Lagstiftningen blir meningslös om maten till följd av bristande uppföljning innehåller icke deklarerade allergener, skriver Astma- och Allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson i Dagens Samhälle idag.

Astma- och Allergiförbunden vill att säkerheten för konsumenter med matallergi ska öka och  att kommunernas livsmedelsinspektörer genomför hårdare kontroller gällande livsmedelsbrott, samt att åklagarmyndigheten prioriterar sådana anmälningar till att gå till domstol.

De förklarar att i  Storbritannien har personer avlidit till följd av att de fått fel mat från restauranger trots att de vid beställning tydligt meddelat sina allergier. I ett aktuellt fall dog en 15-årig flicka av en irreversibel hjärnskada från den astmaattack hon fått, på grund av mat hon inte tålde, trots att hon angivit sina allergier vid beställning.

- I detta fall har Storbritannien utnyttjat sin skärpta lagstiftning och dömt restaurangägaren till fängelse för dråp. Så kan vi även göra i Sverige vid allvarligare fall där företag inte följer lagen.

Astma- och Allergiförbunden har tidigare, i en debatt i mars 2017, krävt att lagstiftningen måste skärpas så att matproducenter som bryter mot lagen och utsätter konsumenter för risk eller skada, får straff som står i relation till de skador som uppstår. Debatten beskrev en enkätundersökning från Livsmedelsverket som visade att få av de livsmedelsbrott som anmäls går till åtal och ännu färre leder till fällande domar.


Astma- och Allergiförbunden är en medlemsorganisation som jobbar för ett tryggare och friskare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet
.Av: Annika Rådlund Käla: Astma- och Allergiförbundet
Foto: Colourbo
x