Ökad säkerhet för landets matallergiker
4 Jan 2019

- Lagstiftningen blir meningslös om maten till följd av bristande uppföljning innehåller icke deklarerade allergener, skriver Astma- och Allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson i Dagens Samhälle idag.
Astma- och Allergiförbunden vill att säkerheten för konsumenter med matallergi ska öka och att kommunernas livsmedelsinspektörer genomför hårdare kontroller gällande livsmedelsbrott, samt att åklagarmyndigheten prioriterar sådana anmälningar till att gå till domstol.
De förklarar att i Storbritannien har personer avlidit till följd av att de fått fel mat från restauranger trots att de vid beställning tydligt meddelat sina allergier. I ett aktuellt fall dog en 15-årig flicka av en irreversibel hjärnskada från den astmaattack hon fått, på grund av mat hon inte tålde, trots att hon angivit sina allergier vid beställning.
- I detta fall har Storbritannien utnyttjat sin skärpta lagstiftning och dömt restaurangägaren till fängelse för dråp. Så kan vi även göra i Sverige vid allvarligare fall där företag inte följer lagen.
Astma- och Allergiförbunden har tidigare, i en debatt i mars 2017, krävt att lagstiftningen måste skärpas så att matproducenter som bryter mot lagen och utsätter konsumenter för risk eller skada, får straff som står i relation till de skador som uppstår. Debatten beskrev en enkätundersökning från Livsmedelsverket som visade att få av de livsmedelsbrott som anmäls går till åtal och ännu färre leder till fällande domar.
Astma- och Allergiförbunden är en medlemsorganisation som jobbar för ett tryggare och friskare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet.
Foto: Colourbox
4 Jan 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Över 40 restauranger på årets Lollapalooza
"I VIP-området flyttar några av Stockholms kändaste krogar in"
-
Totalrenovering av Scandichotellet i hamnen
Bygger skybar och relaxavdelning på våning 17 med utsikt över vattnet , ett nytt gym samt en ny restaurang.
-
Svenska Möten startar kockutbildning med fokus på hållbarhet
"Den här utbildningen blir något konkret vi gör för att få fler anläggningar att inspireras och påverkas vad gäller hållbarhet inom mat och dryck"
-
Umeå får ny restaurangutbildning
"Nyckeln till att skapa en bra utbildning är att man har ett bra samarbete med branschen"
-
Kändisarna vi helst firar midsommar med
En kock är med bland Topp 5:
-
Smådalarö Gård Hotell & Spa fick två utmärkelser i LIV Hospitality Design Awards
"Det är fantastiskt att Smådalarö Gård, som enda skandinaviska hotell, får motta ett sådant ansett internationellt designpris"
-
Recept på avec: Rabarbershot med vanilj
Somrig avec med vanilj och rabarber