Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Ökad kunskap ska främja hållbar arbetsmiljö för hotellstädare

 
Ökad kunskap ska främja hållbar arbetsmiljö för hotellstädareArbetsmaterialet ska hjälpa hotellstädare att utföra olika arbetsmoment så skonsamt som möjligt. Att skaka täcken och skura badrum kan slita på handleder, armar, axlar och rygg för den som jobbar som hotellstädare. Nu satsar branschen på ökad kunskap för att minska riskerna. En bilderbok, tre filmer och en checklista ska hjälpa till att göra jobbet säkrare.

– Syftet är både att höja statusen på yrket och att öka medvetenheten om ergonomin till vardags. Det är lätt att göra som man alltid gjort, kanske vända på papperskorgen för att nå och damma istället för att använda en avsedd pall, säger Malin Strömberg, projektledare på arbetsmiljöorganisationen Prevent.  

Det är Prevent som tillsammans med arbetsgivarorganisationen Visita och Hotell- och restaurangfacket tagit fram en branschsida på prevent.se där verktygen ska finnas tillgängliga. Målgruppen för satsningen är chefer, husfruar, skyddsombud och hotellstädarna själva. De tre filmerna ger städtips och kunskaper om till exempel ergonomi och är tänkta att användas som diskussionsunderlag i arbetsmiljöarbetet. Checklistan är en hjälp att få koll på de risker som finns på just hotell.

– Det känns bra att vi nu har partsgemensamma verktyg för arbetsmiljöarbetet. Vår förhoppning är att hotellstädare ska kunna åldras i yrket och inte tvingas sluta i förtid. Checklistan har vi sett fram mot jättemycket, och nu finns den, framtagen med husfruar, hotellstädare och experter som referensgrupp, säger Kent Johansson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Bilderboken Jobba säkert som hotellstädare innehåller bilder på hur olika arbetsmoment utförs med så lite risk som möjligt. Den tar även upp andra arbetsmiljöfrågor som till exempel kränkande särbehandling. Den kan hängas på varje städvagn och blir ett välkommet hjälpmedel för arbetsplatser med många nationaliteter. Titeln är översatt till 20 språk.

– Drömmen är att bilderboken finns på varje städvagn, det vore jättebra. Hotellstädet är till sin natur ett arbete som belastar kroppen, så det är extra viktigt att jobba på rätt sätt och små saker kan göra stor skillnad. Arbetsmiljö är ett av våra prioriterade områden och handlar både om att man ska må bra på jobbet, men också om möjligheter att attrahera och behålla personal. Vi vill öka kunskaperna, ge inspiration och få fler att se vinsterna med arbetsmiljöarbetet, säger Anders Reuter, arbetsrättsjurist på Visita.Av: Annika Rådlund Källa och foto: Prevent
Branschsidan för hotellstädare: www.prevent.se/hotellstadning