Ny gör-det-själv restaurang på fjället
11 Aug 2019
På bordet vid gränsen mellan Norge och Sverige kan gästerna välja mellan att duka upp egna måltider eller att boka en kock och ta hjälp av Lena Flaten för råvaror och expertis. Sedan tidigare finns även ett bord i Bydalen hos Bydalens Wärdshus. De jämtländska borden är tillverkade av Wiikners i Persåsen och samtliga bord bokas via Bookatable.com
– I Jämtland Härjedalen och Tröndelag lever vi nära naturen med utemat som en del av vår livsstil. Ren natur som gör att man kan plocka sin mat och avnjuta direkt är något som upplevs som exotiskt av såväl nationella som internationella gäster, säger Mårten Wikner, Jämtland Härjedalen Turism
Bordet i Storlien lanseras i ett samarbete mellan Jämtland Härjedalen Turism och Tröndelag Resiseliv i Interregprojektet Welcome!
– Att placera ett av våra bord mellan Sverige och Norge är något av en symbolhandling där vi suddar ut landsgränsen. Vi har så oerhört mycket gemensamt med våra Naboer och allt att vinna på att arbeta ansvarsfullt tillsammans, inte minst i internationella besöksnäringsfrågor. Och att bordet är bokningsbart hos Lena Flaten som har en fot i Norge och en i Sverige passar ju extra bra., säger Linda Wasell som tillsammans med Karin Gydemo Grahnlöf projektleder Welcome! på svensk sida.
Lena Flaten ägare av Flammans Skafferi i Storlien har rötterna bara några kilometer västerut i Norge. Född på en gård i Teveldalen har hon gått på fjället sedan barnsben och brinner extra för naturen med den lokala och hållbara gastronomin;
–Jag lever mitt i naturen och det känns viktigt att kunna påverka så att orörd natur behålls och att djurhållning sköts respektfullt. På Flamman arbetar vi med något vi kallar relationsmat vilket innebär att man känner bonden, odlaren och så vidare. Relationer skapar respekt. Min kärlek till det lokala och hållbara visas upp på menyn där jag med stolthet lyfter fram hållbara mathantverkare och producenter.
På sajten visitsweden.com/ediblecountry finns alla recept och instruktioner för att laga sin måltid. Stjärnkocken Niklas Ekstedt, som är född och uppvuxen i Järpen, har varit med och tagit fram recepten och han är extra nöjd över placeringen av två bord i Jämtland;
–I Jämtland finns ett starkt mathantverk och en närhet till råvaror andra bara drömmer om. Jag gillar det naturliga och när man går tillbaka till rötterna i matlagningen och använder det genuint svenska. Att laga mat utomhus är en naturlig företeelse för många svenskar och kanske ännu mer för jämtlänningar och med fjällen som kuliss kommer gästerna att få en härlig upplevelse.
Av: Annika Rådlund Källa: Jämtland Härjedalen Turism
Foto: Tina Stafrén/ Jämtland Härjedalen Tourism
11 Aug 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre svenska bransch-kvinnor leder Champagne Bureau Nordics
"Via Champagne Bureau Nordic kommer man kunna hålla sig à jour med de tallra senaste från regionen"
-
Jacy'z Hotel & Resort utsett till Sveriges bästa affärshotell
"Extra roligt är att det att vinna just detta pris eftersom vinnarna utses både av en jury och våra gäster som besökt vår destination"
-
Årets sju starkaste kontorstrender
Castellum presenterar Framtidens arbetsliv 2024 – en årlig rapport om kontorstrender.
-
Årets Rätt 2024 är framtagen av Desirée Jaks
"Att äta mat efter säsong kan vara ett sätt att tänka klimatsmart. Dessutom blir det ofta billigare och smakar mer"
-
Ystad Saltsjöbad vald till Sveriges bästa Resort
"Vi väljer att se priset som ett kvitto på att vår verksamhet besitter högkvalitativ service, innovativa konferenstjänster, nya upplevelser och kreativa evenemangslösningar"
-
Lindos Blu Luxury Hotel & Suites är världens bästa TUI-hotell
"De hotell vi erbjuder spelar en avgörande roll i skapandet av minnesvärda semestrar för våra kunder"
-
Lanserar energibesparande induktionsapparater
"Ger möjlighet till en exakt temperatur ända ner till 1°C"