Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Ny gör-det-själv restaurang på fjället

 
  • Gör-det-själv restaurang mitt i naturen.

    Gör-det-själv restaurang mitt i naturen.

  • Träbord och bänkar med utsikt över fjällen.

    Träbord och bänkar med utsikt över fjällen.

  • Maten lagas över öppen eld.

    Maten lagas över öppen eld.

Föregående
Nästa
 
 The Edible Country” är en ny gör-det-själv restaurang på gränsen mellan Sverige och Norge. I Storlien har Jämtland Härjedalen Turism tillsammans med Lena Flaten från Flammans Skafferi och Visit Sweden placerat ett middagsbord för att locka gäster ut i naturen. Vid bordet kan gästerna slå sig ner och avnjuta skogens och fjällets skafferi med hjälp av recept som bland annat jämtlandsbördige stjärnkocken Niklas Ekstedt har tagit fram.

På bordet vid gränsen mellan Norge och Sverige kan gästerna välja mellan att duka upp egna måltider eller att boka en kock och ta hjälp av Lena Flaten  för råvaror och expertis. Sedan tidigare finns även ett bord i Bydalen hos Bydalens Wärdshus. De jämtländska borden är tillverkade av Wiikners i Persåsen och samtliga bord bokas via Bookatable.com 

 – I Jämtland Härjedalen och Tröndelag lever vi nära naturen med utemat som en del av vår livsstil. Ren natur som gör att man kan plocka sin mat och avnjuta direkt är något som upplevs som exotiskt av såväl nationella som internationella gäster, säger Mårten Wikner, Jämtland Härjedalen Turism

Bordet i Storlien lanseras i ett samarbete mellan Jämtland Härjedalen Turism och Tröndelag Resiseliv i Interregprojektet Welcome!

 – Att placera ett av våra bord mellan Sverige och Norge är något av en symbolhandling där vi suddar ut landsgränsen. Vi har så oerhört mycket gemensamt med våra Naboer och allt att vinna på att arbeta ansvarsfullt tillsammans, inte minst i internationella besöksnäringsfrågor. Och att bordet är bokningsbart hos Lena Flaten som har en fot i Norge och en i Sverige passar ju extra bra., säger Linda Wasell som tillsammans med Karin Gydemo Grahnlöf projektleder Welcome! på svensk sida.

Lena Flaten ägare av Flammans Skafferi i Storlien har rötterna bara några kilometer västerut i Norge. Född på en gård i Teveldalen har hon gått på fjället sedan barnsben och brinner extra för naturen med den lokala och hållbara gastronomin;

 –Jag lever mitt i naturen och det känns viktigt att kunna påverka så att orörd natur behålls och att djurhållning sköts respektfullt. På Flamman arbetar vi med något vi kallar relationsmat vilket innebär att man känner bonden, odlaren och så vidare. Relationer skapar respekt. Min kärlek till det lokala och hållbara visas upp på menyn där jag med stolthet lyfter fram hållbara mathantverkare och producenter.

På sajten visitsweden.com/ediblecountry finns alla recept och instruktioner för att laga sin måltid. Stjärnkocken Niklas Ekstedt, som är född och uppvuxen i Järpen, har varit med och tagit fram recepten och han är extra nöjd över placeringen av två bord i Jämtland;

 –I Jämtland finns ett starkt mathantverk och en närhet till råvaror andra bara drömmer om. Jag gillar det naturliga och när man går tillbaka till rötterna i matlagningen och använder det genuint svenska. Att laga mat utomhus är en naturlig företeelse för många svenskar och kanske ännu mer för jämtlänningar och med fjällen som kuliss kommer gästerna att få en härlig upplevelse.




Av: Annika Rådlund Källa: Jämtland Härjedalen Turism
Foto: Tina Stafrén/ Jämtland Härjedalen Tourism

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer