Ny gör-det-själv restaurang på fjället
11 Aug 2019
På bordet vid gränsen mellan Norge och Sverige kan gästerna välja mellan att duka upp egna måltider eller att boka en kock och ta hjälp av Lena Flaten för råvaror och expertis. Sedan tidigare finns även ett bord i Bydalen hos Bydalens Wärdshus. De jämtländska borden är tillverkade av Wiikners i Persåsen och samtliga bord bokas via Bookatable.com
– I Jämtland Härjedalen och Tröndelag lever vi nära naturen med utemat som en del av vår livsstil. Ren natur som gör att man kan plocka sin mat och avnjuta direkt är något som upplevs som exotiskt av såväl nationella som internationella gäster, säger Mårten Wikner, Jämtland Härjedalen Turism
Bordet i Storlien lanseras i ett samarbete mellan Jämtland Härjedalen Turism och Tröndelag Resiseliv i Interregprojektet Welcome!
– Att placera ett av våra bord mellan Sverige och Norge är något av en symbolhandling där vi suddar ut landsgränsen. Vi har så oerhört mycket gemensamt med våra Naboer och allt att vinna på att arbeta ansvarsfullt tillsammans, inte minst i internationella besöksnäringsfrågor. Och att bordet är bokningsbart hos Lena Flaten som har en fot i Norge och en i Sverige passar ju extra bra., säger Linda Wasell som tillsammans med Karin Gydemo Grahnlöf projektleder Welcome! på svensk sida.
Lena Flaten ägare av Flammans Skafferi i Storlien har rötterna bara några kilometer västerut i Norge. Född på en gård i Teveldalen har hon gått på fjället sedan barnsben och brinner extra för naturen med den lokala och hållbara gastronomin;
–Jag lever mitt i naturen och det känns viktigt att kunna påverka så att orörd natur behålls och att djurhållning sköts respektfullt. På Flamman arbetar vi med något vi kallar relationsmat vilket innebär att man känner bonden, odlaren och så vidare. Relationer skapar respekt. Min kärlek till det lokala och hållbara visas upp på menyn där jag med stolthet lyfter fram hållbara mathantverkare och producenter.
På sajten visitsweden.com/ediblecountry finns alla recept och instruktioner för att laga sin måltid. Stjärnkocken Niklas Ekstedt, som är född och uppvuxen i Järpen, har varit med och tagit fram recepten och han är extra nöjd över placeringen av två bord i Jämtland;
–I Jämtland finns ett starkt mathantverk och en närhet till råvaror andra bara drömmer om. Jag gillar det naturliga och när man går tillbaka till rötterna i matlagningen och använder det genuint svenska. Att laga mat utomhus är en naturlig företeelse för många svenskar och kanske ännu mer för jämtlänningar och med fjällen som kuliss kommer gästerna att få en härlig upplevelse.
Av: Annika Rådlund Källa: Jämtland Härjedalen Turism
Foto: Tina Stafrén/ Jämtland Härjedalen Tourism
11 Aug 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok